hamburger-icon

Kliker.info

Beograd voli Rašu: Sukob demonstranata i policije

Beograd voli Rašu: Sukob demonstranata i policije

22 Jula
17:29 2008

 Grupa demonstranata okupljenih u centru Beograda počela je, nešto posle 19 sati da se razilazi, pošto se prisutnima na Trgu Republike obratio generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić, koji ih je pozvao da se mirno raziđu.

Vučić je poručio da će narednih dana biti organizovani veliki protesti povodom hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića.

"Nadam se da ćemo organizovati velike, masovne proteste i da ćemo pokazati da Srbiju nismo ubili", dodao je on. Vučić se zahvalio prisutnima što vole Srbiju, Radovana Karadžića, svoj narod i što se bore za državu.

"Naša nepopustljivost veća je od njihove tvrdoglavosti", rekao je Vučić.

Prethodno je policija potisnula oko 50 navijača, koji su se u centru Beograda okupili kako bi protestovali zbog hapšenja Karadžića. Oko 50 mladića, uglavnom pripadnika ultradesničarskih organizacija i navijačkih grupa, počelo je da lomi inventar okolnih kafića, da baca stolice na policiju, da pali baljke i jake petarde.

Policija je sa opremom za razbijanje demonstracija oko Trga Republike napravila kordon i deo okupljenih je stajao između dva reda kordona. Situacija je zatim bila relativno mirna. U incidentu niko nije povređen, a u koškanju između policije i demonstranata razbijeno je nekoliko skulptura na platou kod Trga republike.

U blizini se pojavio i Aleksandar Vučić iz SRS-a. Vučić je dočekan burnim aplauzom i skanidranjem "Aco, Srbine". Tu je bio i Luka Karadžić, brat uhapšenog optuženika.

Inače, na skupu se okupilo nekoliko stotina građana. Za 17 sati na Trgu Republike protest je najavilo više desničarskih grupa zbog hapšenja Karadžića. Prvo se okupilo oko 15-ak starijih ljudi, koji su rekli da su za skup čuli iz medija, a zatim su došli i mladići koji su polei da prave izgrede.

Na skupu je primećena zastava ultradesničarske organizacije Obraz, pevale su se tzv. patriotske pesme i uzvikivalo se "Izdali ste Srbiju".

Grupa mlađih ljudi nosila je majice i obeležja sa likom Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Oni su skandirali imena haških optuženika i pogrdne poruke na račun ministra policije Ivice Dačića.

To se dešava nakon noćašnjih čarki između grupa mladića koji se protive hapšenju i policije.

Sinoć je beogradska policija je oko 1.30 časova intervenisala na Trgu Republike i razbila grupu od 15-ak mladića koji su manifestovali podršku Radovanu Karadžiću, dok su ispred Specijalnog suda bili mladići u majicama sa natpisom "Obraz" i srpskim zastavama.

Preko puta zgrade nalazilo se u jednom trenutku i pedesetak ljudi, od kojih su neki nosili majice sa znakom ultradesničarske organizacije Obraz, kao i majice sa likom Radovana Karadžića. Ispred njih je bio raspoređen kordon policije, koji ih je izgurao u sporednu ulicu.

Zgradu Suda obezbeđivao je veliki broj pripadnika Žandarmerije. Prisutni su bili i brojni novinari, ali im nije bilo dozvoljeno da stoje na strani ulice gde je zgrada Suda već prekoputa.

(Kliker.info/Beta)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku