hamburger-icon

Kliker.info

Beograd : Uhapšeni bivši šefovi DB-a Srbije za ubistvo novinara Ćuruvije

Beograd : Uhapšeni bivši šefovi DB-a Srbije za ubistvo novinara Ćuruvije

14 Januara
13:19 2014

curuvija1Bivši čelnici Službe državne bezbednosti Srbije Ratko Romić i Milan Radonjić, osumnjičeni za učešće u ubistvu novinara Slavka “uruvije , uhapšeni su oko podneva u Beogradu, prenose mediji u Srbiji.Radonjić i Romić se godinama unazad spominju da su umiješani u ubistvo Ćuruvije 11. aprila 1999. godine u centru Beograda, prenose mediji.U izjavi za današnje izdanje lista Politika Romić je rekao kako očekuje da bude uhapšen zbog ubistva novinara, ali je kazao da nije učestvovao u tom zločinu.

“Znam da ću biti uhapšen. U Beogradu sam, miran sam i staložen, mogu da me uhapse. Braniću se istinom, jer nisam učestvovao u tome i to ću dokazati”, rekao je Romić.Romić je bio načelnik Šestog odjeljenja beogradskog centra DB-a kada je Ćuruvija ubijen. Radonjić je radio u drugom odjeljenju, a sedam dana prije ubistva imenovan je za šefa beogradskog centra. Njemu se ponovo sudi za pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi, nakon što je prvom presudom osuđen na osam godina zatvora. Za isto krivično djelo sudi se i Romiću, nakon što mu je poništena prvostepena presuda od sedam godina zatvora.

U Vladi Srbije je za 17 sati zakazana vanredna konferencija za novinare, na kojoj će govoriti prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar pravde Nikola Selaković i specijalni tužilac za organizirani kriminal Miljko Radisavljević, kao i predsjednik Komisije za istragu ubistva novinara Veran Matić.Mediji u Srbiji su objavili da je optužnica za ubistvo Ćuruvije napisana i da su njome obuhvaćeni bivši načelnik Državne bezbednosti (DB) Rade Marković, bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i operativci Romić i Miroslav Kurak.

‘Nove informacije o ubistvu’

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak kako je očigledno da se došlo do novih informacija, koje će omogućiti da se završi istraga o ubistvu Ćuruvije i da se eventualno podignu optužnice i sankcioniraju krivci.On je novinarima u Beogradu rekao da je njemu lično, ali i svima koji su na neki način bili u vlasti prije 2000. godine, veoma značajno da se zna kako će svi koji su počinili krivično djelo odgovarati.Ćuruvija je ubijen 1999. godine, tokom bombardiranja Srbije koje su izvršile snage NATO-a ispred zgrade u kojoj je živio u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Nekoliko dana ranije, u dnevnom listu Politika ekspres, koji je kasnije ugašen, Ćuruvija je optužen za “priželjkivanje bombi i za izdaju”.Istražni sudija je saslušao više od 100 predloženih svjedoka, među kojima i 27 pripadnika Službe državne bezbednosti, koji su pratili Ćuruviju, te nekoliko bivših funkcionera te službe.Obavljeno je medicinsko-balističko vještačenje, prikupljeni su i drugi materijalni dokazi, ali ubistvo nije razjašnjeno.Porodica, prijatelji i kolege Ćuruvije vjeruju da ubistvo  političku pozadinu, zbog oštrih riječi i kritičkih stavova koje je taj novinar iznosio o režimu tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića. Ćuruvija je bio vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku