hamburger-icon

Kliker.info

Beograd : Uhapšen bombaš u Predsjedništvu Srbije

Beograd : Uhapšen bombaš u Predsjedništvu Srbije

21 Maja
19:15 2009

Pripadnici MUP-a Srbije, poslije pet časova drame, oduzeli su bombu i potom uhapsili Dragana Marića, koji je juče prije podneva, upao u zgradu Predsjedništva Srbije naoružan sa dvije ručne granate.  Marić je savladan nedugo nakon što je istekao rok koji je postavio, prijeteći da će, u protivnom, aktivirati bombe. Bombaš je, oko 11.35, ušao u zgradu Predsjedništva na "donji" ulaz, s Andrićevog venca i zaustavljen je prije prolaska kroz sigurnosna vrata. On se nije nalazio u zaštićenom dijelu, već odmah pored vrata, na bočnom ulazu, gdje inače dolaze građani da na pisarnici predaju žalbe i druga dokumenta.Predsjednik Srbije Boris Tadić u trenutku Marićevog ulaska u zgradu nije bio u zgradi Predsjedništva, ali je u zgradu došao oko 14.30.Oko zgrade bili su raspoređeni brojni pripadnici policije, vojske, vatrogasne jedinice i kola Hitne pomoći. Specijalci su, tokom pregovora a Marićem, u zgradu Predsjedništva unijeli i posebnu opremu za zaštitu od eksplozije.

Ulica kralja Milana bila je zatvorena za saobraćaj.           Ranije, pripadnici MUP-a i Vojske Srbije oduzeli su jednu od dvije bombe Draganu Mariću, ali je on, u međuvremenu, izvukao osigurač iz druge.Pregovore o okončanju krize u zgradi Predsjedništva vodio je, kako je objasnio dekan beogradskog Fakulteta za bezbjednost Zoran Dragišić, "dobar i iskusan pregovarački tim". Nacionalni pregovarački tim MUP-a sastavljen je od policajaca raznih specijalnosti, a mobiliše se u kriznim situacijama kao što su uzimanje talaca, otmice i razne druge prijetnje.Na čelu tima je koordinator, koji odlučuje u kojem pravcu će teći pregovori, a u ekipi su još prvi pregovarač, drugi pregovarač, dokumentarista i psiholog, a prema potrebi uključuju se i drugi stručnjaci."To je potez očajnika… On je ostvario deo svojih namera, skrenuo pažnju i izazvao veliki skandal", rekao je Dragišić, naglašavajući da će cio slučaj biti predmet ozbiljne bezbjednosne analize.

IZ MUP-a Srbije potvrđeno je da je riječ o Mariću, koji je odranije poznat policiji, i koji je juče ujutro mejlom obavijestio policiju da će naoružan ući u Predsjedništvo. Razlozi napada su privatne prirode, jer ima neriješen slučaj sudskog poravnanja u Trgovinskom sudu. Pored policije, Marić je mejl proslijedio na još 11.000 adresa, mahom državnih institucija i nevladinih organizacija. U mejlu, Marić je upozorio da svi treba da se klone zgrade Predsjedništva jer ne želi nikoga da povrijedi. Naveo je da će aktivirati bombu ukoliko do 16 časova s Vladom Srbije ne potpiše ugovor o vansudskom poravnanju. "Ja ovde zalažem svoj život, a ne tuđi, i mogu da naudim samo sebi", naveo je on.Prijedloge za poravnanje namjeravao je da preda predsjedniku Tadiću."U zgradi predsednika Republike, Borisa Tadića, predajem ovaj dokument i osigurač od ručne bombe. Sa štitom ili na njemu", stajalo je u Marićevoj poruci upozorenja.

Biografija Dragana Marića              Dragan Marić poznat je i kao čovjek koji je najduže štrajkovao u Srbiji. Nekoliko godina štrajkovao je glađu, prijetio akcijama poput jučerašnje. Prije bankrota, devedesetih godina, 57-godišnji Marić bio je bogat čovjek, prvi srbijanski privatnik, vlasnik firme "Grand inter lizing" iz Valjeva. Godine 2004. štrajkovao je 80 dana glađu ispred Skupštine Srbije, nezadovoljan sudskim sporom koji se vodi u Trgovinskom sudu. Na plakatima kojima je tada bio okružen, pisalo je da će gladovati sve dok mu Srbija ne prizna da je njegova firma oštećena "prevarom JAT-a, 1992, koju je kasnije legalizovao sud". Žalio se i Sudu za ljudska prava u Strazburu. U februaru 2007. nudio je bubreg na prodaju da bi mogao da plaća stan i hranu. Tražeći vansudsko poravnanje i početkom ove godine upozoravao je da će se zapaliti ispred zgrade Predsjedništva.

Viši trgovinski sud ne zna šta Marić želi         Predsjednik Trgovinskog suda Stevo Đuranović izjavio je da je Marićeva firma "Inter lizing" tokom devedesetih godina tužbom tražila naknadu štete od JAT-a u iznosu od 984.000 dolara, koju je Trgovinski sud odbio.Ta presuda je potvrđena i odlukom Višeg trgovinskog suda u Beogradu, i postala pravosnažna, naveo je Đuranović i dodao da u sudskom registru ne postoji više nijedan spor ili tužba koji bi imao veze s Marićem.  (Kliker.info-NN)Kraj drame u  Predsedništvu Srbije (VIDEO)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku