hamburger-icon

Kliker.info

Benzin poskupljuje za 10, a dizel za šest feninga

Benzin poskupljuje za 10, a dizel za šest feninga

23 Juna
14:18 2008

Na benzinskim crpkama u Federaciji BiH od ponedjeljka gorivo ponovo drastično poskupljuje, i to benzini za deset feninga po litru, a dizelska goriva za šest feninga. Ukupno, prvo lipanjsko povećanje cijena iznosi čak 4,5 posto.

Potvrdu ove informacije dobili smo i iz Ministarstva trgovine FBiH, kojem su trgovci derivatima dostavili cjenike s maksimiziranom cijenom bezolovnog benzina od 95 oktana od 2,28 KM za litru (do sada 2,18 KM), dok su cijene supera 98 sa 2,20 povećane na 2,30 KM.

Kako javlja radio Studio88 cijena najskupljeg goriva, eurodizela, sa 2,49 KM raste na 2,55, a lož-ulja za grijanje na čak 2,25 KM.

Van naselja gorivo će se moći natočiti po cijenama nižim za dva do tri feninga.

Prema informacijama, gorivo će idućeg tjedna poskupjeti i u RS i Brčko Distriktu, jer su svugdje u okruženju porasle rafinerijske cijene, za eurodizel više od 1.500 KM za tonu.

U BiH ne postoji bilo kakva proizvodnja u petrokemiji, čak ni crnih derivata, bitumena, mazuta i katrana, tako da se očekuje povećanje cijena i ovih derivata, koji se masovno koriste u gradnji putova i industriji.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku