hamburger-icon

Kliker.info

Benicio Del Toro dobitnik ‘Počasnog Srca Sarajeva’

Benicio Del Toro dobitnik ‘Počasnog Srca Sarajeva’

25 Jula
07:18 2015

srce3“Oscarom” nagrađenom glumcu Beniciu Del Toru bit će uručeno “Počasno Srce Sarajeva”, za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti u okviru 21. Sarajevo Film Festivala.Među ranijim dobitnicima najprestižnije festivalske nagrade su Angelina Jolie, Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi, kao i međunarodno proslavljeni, višestruko nagrađivani reditelji Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović.

Nagradu “Počasno Srce Sarajeva” dizajnirala je francuska dizajnerica i rediteljka Agnes B, koja je pokroviteljica Festivala.Del Toro će sarajevskoj publici predstaviti dramu Fernanda Leona de Aranoe Savršen dan, u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi.

Predavanje na programu ‘Talents Sarajevo’

Film je premijerno prikazan u programu “Directors’ Fortnight” nedavno održanog 68. Filmskog festivala u Cannesu.Film će biti prikazan u najvećem festivalskom kinu u okviru “Open Air programa”, gdje će Del Toru, pred 3.000 ljubitelja filma biti dodijeljeno “Počasno Srce Sarajeva”, saopćeno je iz SFF-a.

Slavni glumac će održati predavanje za učesnike programa “Talents Sarajevo”, festivalske platforme za povezivanje i obuku novih filmskih talenata iz Jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza.Od osnivanja, 2007. godine, “Talents Sarajevo” je postao regionalni centar za edukaciju i međusobno upoznavanje perspektivnih filmskih radnika.

Del Toro je tokom karijere osvojio brojne nagrade, uključujući nagradu “Oscar” Američke filmske akademije za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Stevena Soderbergha Putevi droge, kao i nominaciju za “Oscara” za ulogu u filmu Alejadra Gonzalesa Inarritua 21 gram.

Za ulogu u biografskom filmu o Che Gueveri Che, na kojem je ponovo udružio snage sa Soderberghom, Del Toro je 2008. godine osvojio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cennasu, a godinu dana kasnije za istu je ulogu nagrađen nagradom “Goya” u Madridu, Španija.

Brojne nagrade

Del Toro uživa naklonost kritike od kada se prvi put pojavio u filmu kao “Dario” u ostvarenju Johna Glena Dozvola za ubijanje, rame uz rame Timothija Daltona u ulozi “Jamesa Bonda”.

Pored “Oscara” za najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu Putevi droge, Del Toro je osvojio  i niz drugih značajnih priznanja, uključujući “Zlatni globus”, Nagradu udruženja filmskih glumaca, BAFTA nagradu, “Srebrenog medvjeda” Filmskog festival u Berlinu te priznanja Udruženja filmskih kritičara New Yorka, Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i Udruženja filmskih kritičara Chicaga.

Del Toro je tokom karijere sarađivao s brojnim sjajnim rediteljima, uključujući Paula Thomasa Andersona, Olivera Stona, Roberta Rodriqueza, Petera Weira, Georga Huanga, Abela Ferraru, Guya Ritchija, Sean Penna, Susanne Bier i Terry Gilliama.

Naredni film u kojem ćemo gledati Del Tora je Sicario Denisa Villeneuvea, u kojem su uloge ostvarili i Emily Blunt i Josh Brolin, a čija je američka premijera zakazana za 18. septembar.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku