hamburger-icon

Kliker.info

BBC: Zločinca Karadžića štiti moćni mafijaški prsten

BBC: Zločinca Karadžića štiti moćni mafijaški prsten

01 Jula
23:07 2008

Britanski BBC objavio je nedavno prilog novinara Nika Torpa (Nick Thorpe) o jednom od najtraženijih ratnih zločinaca, Radovanu Karadžiću. U prilogu Torp opisuje da je jedan holandski novinar 2005. vidio zločinca kako sjedi u restoranu kod Foče, ali to nije smio objaviti.

Torp ističe da dvojica najtraženijih ljudi na Balkanu Karadžić i Ratko Mladić nisu toliko dobro sakriveni koliko su dobro zaštićeni.

Priča procurila

– Pogledaj, nije li to tvoj prijatelj? – upitala je supruga holandskog novinara pokazujući u čovjeka sijede kose koji je sjedio u bašti restorana.

Kada je taj čovjek o kojem je pričala žena okrenuo glavu iz profila, novinar je bio apsolutno siguran da se radi o Radovanu Karadžiću. Pio je kafu u restoranu na cesti između Foče i Gacka. Bio je to april 2005. godine.

Ubrzo je nervozni Karadžić sa saputnicom ustao iz bašte i odvezao se crvenim "mercedesom". Nakon toga je holandski novinar, čije ime nije objavljeno iz sigurnosnih razloga, kontaktirao s Haškim tribunalom, koji je želio informaciju iskoristiti. No, priča je brzo procurila.

– Za to je Tribunal okrivio policiju. Potom je policija okrivila tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) – navodi Torp u prilogu.

Kada je priča o Karadžićevom boravku u blizini Foče razotkrivena, holandski novinar mislio je da je može i objaviti, ali pod drugim imenom. No, prvo je kontaktirao s holandskom vojno-obavještajnom službom da bi saznao ima li ona nekih novih detalja o njegovoj informaciji. No, dobio je zapanjujući odgovor.

– Ne piši o tome ako ti je stalo do života. Nekoliko naših agenata posjetilo je restoran. Kada su se vratili u Holandiju, trebala im je zaštita – rečeno mu je.

Politička volja

Tolika je, navodno, moć mafijaškog prstena koji štiti Karadžića, ocjenjuje BBC.

Torp, koji je početkom devedesetih godina nekoliko puta intervjuirao Karadžića, ističe u prilogu da su zapadne obavještajne službe znale otprilike gdje se kriju Mladić i Karadžić, ali da nije bilo političke volje u Londonu i Vašingonu da se riskiraju životi agenata kako bi zločinci bili uhapšeni.

Župljanin je žrtveno janje

Nedavno je nakon hapšenja zločinca Stojana Župljanina reporter Torp pitao dobro obaviještene izvore u BiH i Srbiji je li to znak konačnog stezanja obruča oko Karadžića i Mladića, ili je on samo janje, žrtvovano zarad podsticanja formiranja nove vlade u Srbiji.

– Janje – glasio je odgovor koji je Torp dobio – dvojicu velikih nikada neće dotaći.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku