hamburger-icon

Kliker.info

Bariša Čolak: Postoje sve šanse da dobijemo vizne olakšice

Bariša Čolak: Postoje sve šanse da dobijemo vizne olakšice

13 Novembra
23:46 2006

Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu usvojiti mandate za pregovore s državama regiona o ubrzanom izdavanju viza EU građanima zapadnog Balkana.
Evropska komisija već ovog mjeseca, kako najavljuju agencije, trebala bi početi pregovore sa zemljama zapadnog Balkana o sporazumima o viznim olakšicama, kao i ugovorima o readmisiji, prihvatanju povrata ilegalnih imigranata.  Pred početak zvaničnih pregovora, zakazanih za 30. novembar u Briselu, ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak održat će u petak, 17. novembra, u Tirani neformalni sastanak o ovoj temi s evropskim komesarom za unutrašnje poslove Frankom Fratinijem (Franco Frattini), saznaje "Dnevni avaz".
– Izvijestit ću ga da će prije sastanka u Briselu napismeno dobiti sve ono što je BiH do sada napravila u pogledu ispunjenja uvjeta za vizne olakšice. Pitat ću ga trebamo li još nešto napraviti, koje još poteze moramo učiniti kako bismo povećali šansenaše zemlje u pogledu viznih olakšica. Osim toga, pitat ću ga i za njegov osobni stav o svim ovim pitanjima i našim šansama – rekao je Čolak.
On kaže da je optimista i da vjeruje u uspjeh BiH u zaključenju sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji.
– Sve što je bila naša zadaća mi smo ispoštovali u rokovima. Od potrebne legislative, potpisivanja sporazuma o policijskoj suradnji i readmisiji, pa sve do osnivanja i uvođenja novih institucija. Istina, ostaje pitanje koliko će to biti poštovano od EU. No, ja zaista ne očekujem prepreke u tom smislu.
Mislim da ćemo dobiti zeleno svjetlo EU za vizne olakšice. Ovaj put zaista postoje sve šanse da se vizni režim napokon počne ublažavati prema bh. građanima. Sama činjenica da je došao službeni poziv za početak pregovora trebala bi značiti pozitivan ishod pregovora – smatra Čolak.
Više će se, kaže, znati nakon prvog sastanka s Fratinijem, jer će on imati i određene"signale" zemalja članica.  Na pitanje postoji li mogućnost da se i ovi pregovori pretvore u "puku priču" i ima liinformacije šta naši građani konkretno mogu dobiti nakon susreta u Briselu, ministar Čolak odgovara:
– U nekom idealnom rješenju postoji mogućnost da bismo mogli dobiti i bezvizni režim. EU može dati takve povlastice i jednoj državi koja nije članica. Ali, realno gledano, to se neće desiti.Realnije je da će se vizni režim postepeno ublažavati. Određene skupine građana dobit će povlastice bilo u smislu pojeftinjenja viza, da ih dobiju besplatno, naduži period ili da se pojednostavi administracija kako bi neko došao do vize. Očekujem da olakšice dobije što veći krug građana, poput studenata, naučnika, sportista, umjetnika, vozača, biznismena…

 

 

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

 

Šengenska viza ostaje 35 eura

 

Čolak kaže kako ima određene garancije da prije i tokom pregovora o viznim olakšicama neće doći do poskupljenja viza za građane BiH koji putuju u zemlje EU.
I iz Brisela je najavljeno da cijena šengenske vize za državljane zapadnog Balkana ostaje ista, 35 eura.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku