hamburger-icon

Kliker.info

Barack Obama zaprijetio : Rusija će snositi posljedice zbog Ukrajine

Barack Obama zaprijetio : Rusija će snositi posljedice zbog Ukrajine

25 Marta
05:34 2014

barackangry2Lideri G7 su na sastanku, koji je održan na marginama samita o nuklearnoj bezbjednosti u Hagu, postigli dogovor da održe svoj samit ove  godine umjesto učešća na planiranom skupu G8 u Sočiju, te da suspenduju učešće u G8 dok Rusija ne promijeni politiku.Lideri Sjedinjenih Država, Njemačke, Francuske, Britanije, Italije, Japana i Kanade osudili su, kako je saopšteno, nelegalan pokušaj Rusije da pripoji Krim u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Takođe su se saglasili da sarađuju na smanjenju zavisnosti od ruske nafte i gasa.”I dalje smo spremni da intenziviramo akcije, uključujući i koordinisane sankcije koje će značajno uticati na rusku ekonomiju, ukoliko Rusija nastavi da podstiče eskalaciju situacije”, poručuje se u zajedničkom saopštenju.

Lideri G7 saopštili su da će se ponovo sastati u Briselu početkom juna. Rusija, koja se pridružila G8 1998., prvi put neće učestvovati na godišnjem samitu industrijalizovanih država.Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pokušao je umanji značaj bojkota G8. “Ukoliko naši zapadni partneri vjeruju da su iscrpljene mogućnosti tog formata, onda se nećemo njega pridržavati. Smatramo da nije veliki problem ukoliko se sastanemo”, rekao je Lavrov novinarima.Ukrajina i napori Sjedinjenih Država da dodatno izoluju Rusiju bile su teme o kojima je Obama razgovarao sa premijerom Holandije Markom Ruteom tokom  posjete muzeju u Amsterdamu.“Evropa i Amerika su ujedinjeni u podršci ukrajinskoj vladi i građanima Ukrajine. Mi smo ujedinjeni u namjeri da natjeramo Rusiju da plati cijenu za svoje dosadašnje akcije”, poručio je Obama.Američka administracija ide i dalje od Evrope u potrazi za podrškom akcijama protiv Moskve. Jedan od prvih zvaničnika sa kojima se Obama sastao na marginama samita u Hagu bio je kineski predsednik Ši Đinping. Kina je povukla rijedak potez kritikujući Rusiju zbog vojne akcije na Krimu dodavši da, kao i Sjedinjene Države, želi da se kriza riješi diplomatskim putem.KIjev povlači trupe sa Krima

Ukrajinska prelazna vlada je naredila svojim trupama da se povuku sa Krima, pošto su ruske snage preuzele kontrolu nad tri vojne instalacije tokom protekla tri dana.
Vršilac dužnosti predsjednika, Oleksander Turčinov, navodi da je ministarstvo odbrane izdalo naređenje da premjesti ukrajinske snage sa tog crnomorskog poluostrva. On je ukazao da je taj potez odgovor na prijetnje ruskih snaga životima ukrajinskih vojnika i njihovih porodica.Ranije danas ruske snage su zauzele pomorsku bazu u blizini istočne luke Feodosija na Krimu, koristeći šok bombe i automatsko oružje. Ukrajinsko ministarstvo odbrane je saopštilo da su dva pripadnika vojnih snaga ranjeni, dok ih je 60 do 80 pritvoreno.Zvaničnici Bijele kuće izrazili su danas zabrinutost zbog, kako su saopštili, gomilanja ruskih snaga blizu Ukrajine i upozorili da bi dalja vojna intervencija rezultirala oštrijim sankcijama. Jedan američki zvaničnik naveo je da Moskva ima oko 20 hiljada vojnika blizu granice. Ruska intervencija u istočnoj ili južnoj Ukrajini, kao i nasilje na Krimu, sigurno bi doveli do dodatnih sankcija, rekao je drugi zvaničnik.Rusija je, u međuvremenu, najavila da zabranjuje ulaz na svojim granicama grupi od 13 kanadskih zakonodavaca i funkcionera u odgovoru na kanadske sankcije ruskim zvaničnicima koji imaju veze sa aneksijom Krima. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku