hamburger-icon

Kliker.info

Barack Obama poručio : Desetljeće rata završava, ekonomski oporavak je počeo (Video)

Barack Obama poručio : Desetljeće rata završava, ekonomski oporavak je počeo (Video)

21 Januara
20:25 2013

Desetljeće rata završava, ekonomski oporavak je počeo i Amerika mora iskoristiti svoju priliku kako bi svi Amerikanci mogli uistinu postati jednaki, rekao je danas američki predsjednik Barack Obama u svečanom inauguracijskom govoru. – Mi, narod, razumijemo da naša zemlja ne može uspjeti kada je sve malobrojnijima dobro, a sve brojniji jedva preživljavaju. Mi se onda držimo svog vjerovanja kada djevojčica rođena u najgorem siromaštvu zna da ima jednake šanse za uspjeh kao svi drugi, zato što je Amerikanka, jer je slobodna, jer je jednaka, ne samo u očima Boga nego i u vlastitim očima – rekao je Obama.Dan je bio prožet simbolikom: inauguracija je pala na Dan Martina Luthera Kinga, u godini u kojoj se slavi 50. godišnjica njegova govora “I have a dream”, a Obama je položio zakletvu na dvije Biblije – jednoj koju je na putovanjima nosio King i drugoj na kojoj se zakleo Abraham Lincoln.
 
I sam je Obamin govor bio prožet referencama na Martina Luthera Kinga, pa i kingovskim intonacijama. Uzbuđenje oko njegove inauguracije možda je bilo manje nego na njegovoj prvoj inauguraciji prije četiri godine, ali njegov je govor bio jednako pun idealizma, ali i jasnih poruka republikancima koji žele skresati budžet i socijalna prava.- Američki narod više ne može sam odgovoriti na izazove današnjice, baš kao što se ni američki vojnici nisu mogli oduprijeti silama fašizma ili komunizma. Ni jedna osoba sama ne može obučiti sve učitelje matematike i prirodnih naukai koji su nam potrebni da bismo svoju djecu pripremili za budućnost, niti izgraditi ceste i mreže i laboratorije koji donose nova radna mjesta i tvrtke na naše obale. Danas, više nego ikad, te stvari moramo učiniti zajedno, kao jedna nacija, jedan narod – rekao je.
 
Obama je u govoru spomenuo da se Amerika mora okrenuti obnovljivim izvorima energije, da sporove s drugim državama mora rješavati na miran način, da mora osigurati jednaku plaću za žene i muškarce i jednaka prava za homoseksualce. Obamin savjetnik David Plouffe najavio je da će Obama detalje iznijeti u govoru o stanju nacije 12. februara u Kongresu.U publici su bili bivši predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter, dok su se oba Georgea Busha izvinula – stariji, koji od 1997. nije propustio ni jednu inauguraciju, zbog bolesti; mlađi zbog očeve bolesti, ali i zbog toga što ga politika zapravo više ne zanima. Izostao je i republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney – što je prvi put od 1988. da gubitnik izbora nije došao na inauguraciju svoga protivnika.Za razliku od prošli put, ovaj put je Obama zakletvu položio bez pogreške, ali s jednim zamuckivanjem, iako je to ovaj put bilo manje bitno: “pravu” zakletvu  položio je dan ranije u Bijeloj kući, ova je bila samo dio ceremonije.

Obama u drugi mandat ulazi s ekonomijom u mnogo boljem stanju nego što ju je naslijedio, i s manje američkih vojnika na svjetskim frontovima. No, ekonomija  je i dalje u krizi, a prijeti mu i nova recesija, ako se Obama s republikancima ne uspije dogovoriti o povećanju maksimalnog zaduženja države i o budžetskim rezovima. Njegova obećanja o suradnji republikanaca i demokrata u Kongresu bit će na kušnji dok kroz Kongres bude pokušavao progurati svoje strože zakone o naoružanju i imigracijsku reformu.No, prva dobra vijest stigla je danas, otprilike u vrijeme kada je Obama u limuzini stigao na Capitol Hill: republikanci su saopštili da je Zastupnički dom spreman u srijedu glasati o povećanju ograničenja na zaduživanje, kako bi Sjedinjene Države još barem tri mjeseca mogle plaćati svoje obaveze. No, najavili su i da će u zamjenu tražiti da Zastupnički dom i Senat odobre smanjeni budžet, a da se kongresnicima koji to ne podrže – uskrati plaća.
 
Pripreme za inauguraciju u Washingtonu trajale su sedmicama – na Pennsylvania Avenue koja vodi od Bijele kuće do Kongresa obnovljen je asfalt, podignuti su golemi videozidovi i tribine. Podzemna je danas počela raditi sat ranije nego obično, u četiri ujutro, kako bi svi posjetioci na vrijeme došli do National Malla. Slavlje je pak u glavnom gradu trajalo od četvrtka, s brojnim balovima i prijemima u čast predsjednika.Dan je za Obamine i Bidenove počeo kafom u Bijeloj kući, na kojoj su im se pridružili kongresni lideri, uključujući predsjednika Zastupničkog doma, republikanca Johna Boehnera, i njegovog stranačkog kolegu, lidera republikanske većine Erica Cantora. Predsjednik, potpredsjednik i njihove porodicei potom su bili u “crkvi predsjednika”, episkopalnoj crkvi Svetog Ivana.Nakon yakletve predsjednik i potpredsjednik te njihove supruge krenuli su na banket u Kongres. Za večer su bila planirana dva inauguracijska bala – jedan službeni, s izvedbama Lady Gage, i jedan za djelatnike vojske i njihove supružnike, no slavlje je planirano i na još pregršt neslužbenih balova širom grada. (Kliker.info-JL)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku