hamburger-icon

Kliker.info

Barack Obama: Marihuana nije opasnija od alkohola,pušio sam travu kao dijete i ja to vidim kao lošu naviku i porok

Barack Obama: Marihuana nije opasnija od alkohola,pušio sam travu kao dijete i ja to vidim kao lošu naviku i porok

20 Januara
08:24 2014

Obama17Američki predsjdnik Barack Obama vjeruje da je pušenje marihuane “loša navika” ali misli da zakonske sankcije trenutno padaju nesrazmjerno na manjine i da države koje su legalizovale marihuanu treba da idu naprijed sa svojim planovima, rekao je on.”Kao što je dobro poznato pušio sam travu kao dijete i ja to vidim kao lošu naviku i porok, ne mnogo drugačiju od cigareta, koje sam pušio kao mlad čovjek i kroz veliki dio svog odraslog života”. On je to izjavio u intervjuu za magaz New Yorker i dodao: “Ja ne mislim da je to opasnije od alkohola”. Američki predsjednik je kazao da je svojim kćerkama poručio da je pušenje marihuane “loša ideja, gubljenje vremena, ne baš zdravo” .

Međutim, on je rekao da je zabrinut zbog toga što su hapšenja u vezi sa marihuanom daleko veća kada su u pitanju manjine. Legalizacija marihuane  treba da ide naprijed u državama Kolorado i Vašington, jer “je važno za društvo da nema situaciju u kojoj je veliki dio ljudi u nekom trenutku prekršio zakon a samo izabrani bivaju kažnjeni”  rekao je.Marihuana ostaje ilegalna u Sjedinjenim Državama pod saveznim zakonom, međutim 21 američka država dozvoljava ili se sprema da omogući,  upotrebu medicinsku marihuane dok su Kolorado i Vašington potpuno dekriminalizovali upotrebu trave. Aljaska i Distrikt Kolumbija razmatraju slične poteze.Obamina administracija je prošle godine navela da sprovođenje saveznog zakona neće ciljati korisnike u Koloradu i Vašingtonu, dok su u skladu sa zakonima svojih država. Ministarstvo pravosuđe kaže da neće ometati napore država da regulišu i oporezuju marihuane pod uslovom da su u stanju da ispune niz uslova, uključujući i to da je čuvaju dalje od djece i spriječe distribuciju u druge države.

Obama  je takođe rekao da vjeruje da su oni koji tvrde da će legalizacija marihuane riješiti niz socijalnih problema “vjerovatno preuveličavaju slučaj”. Legalizacija u Koloradu i Vašingtonu će vjerovatno biti izazov, rekao je on.Većina Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane, pokazalo je prošlogodišnje istraživanje Pure Research centra, što je prva većinska podrška u posljednjih 40 godina anketiranja.Kako prenose američki mediji, 52 odsto ispitanika je reklo da podržava legalizaciju, dok joj se protivi 45 odsto anketiranih.  U odnosu na istraživanje od prije tri godine, broj onih koji su za legalizaciju marihuana porastao je za 11 odsto.Prvo istraživanje o ovoj temi sproveo je Galup 1969. godine, i tada se legalizaciji “trave” protivilo čak 84 odsto Amerikanaca.

Novo istraživanje Pew Research centra navodi da se tri petine ispitanika zalaže da federalna vlada ne sprovodi zakone o marihuana u državama koje su izglasale legalizaciju.  Takođe, 72 odsto ispitanika smatra da su troškovi koje država pravi u borbi protiv dilera “trave” veći od dobiti koja se time postiže.Najveći rast podrške legalizaciji primjećen je kod hispano populacije, gdje sada 51 odsto ispitanih kaže “da”, dok je prije tri godine taj procenat iznosio 35.  Rast je primjetan i kod umjerenih i liberalnih republikanaca, sa 36 na 53 odsto, dok je najmanja podrška kod starijih birača i konzervativnih republikanaca. Istraživanje Pewa pokazalo je da 54 odsto osoba u dobi od 18 do 29 godine podržava legalizaciju. Među osobama u dobi od 30 do 49 godina legalizaciju ih podržava 49 procenata ispitanih. Stoga je jasno da se “travi” najviše protive osobe starije od 50 godina.

Istraživanje je otkrilo takođe da legalizaciju marihuane lakše podržavaju osobe koje nisu naklonjene ni jednoj od dve vodeće političke osobe u SAD-u; odnosno oni koji nisu ni republikanci ni demokrate, već “nezavisni”. Podrška legalizaciji, sasvim logično, veća je među demokratima nego među republikancima.Nacionalno istraživanje obavljeno od strane agencije Public Policy Polling (PPP) od 30. novembra do 2. decembra 2012. takođe je pokazala da većina Amerikanaca vjeruje da marihuana treba biti legalizovana, dok samo 39 odsto odbacuje takvu mogućnost.  Polovina ispitanih takođe vjeruje da će marihuana postati legalna pod federalnim zakonom u narednih 10 godina. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku