hamburger-icon

Kliker.info

Bankovna garancija Pazardžika validna

Bankovna garancija Pazardžika validna

26 Juna
16:28 2008

Direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH Enes Ganić potvrdio je da je bugarska komapnija Pazardžik BT Agenciji poslala prijedlog garancije za 25 posto od iznosa sedam miliona KM koliko Bugari planiraju uložiti u Fabriku duhana Mostar u periodu od tri godine.

Podsjetimo, APF je tražio od Pazardžika garancije za planirane investicije kako bi postao punovažan ugovor o kupoprodaji 67 posto državnog kapitala u FDM koji su prošle sedmice potpisali Enes Ganić i Marin Ivanov Lazarov, opunomoćenik firme Pazardžik-BT.

– Mi smo kod naše banke provjerili prijedlog te bankarske garancije Pazardžika i dobili potvrdu da je ona validna. Sada očekujemo da nam se formalno pošalje originalna garancija – rekao je Ganić.

Pazardžik treba ovih dana uplatiti i 200.000 maraka za koliko je kupio FDM. Kada sve to bude obavljeno, ugovor o kupoprodaji će stupiti na snagu, a Agencija će Pazardžiku tada izdati rješenje. Tada će novi vlasnik moći održati sjednicu Skupštine FDM-a i izabrati upravu i nadzorni odbor preduzeća, obaviti registraciju i početi poslovati.

Ganić je istakao da će 30 dana od zaključenja ugovora Pazardžik radnicima FDM-a isplatiti 580.000 KM zaostalih neto plaća. U prvoj godini Bugari će u FDM investirati 3,5 miliona maraka. 

Proizvodnja kreće u julu

Kupac se obavezao da će zadržati 122 radnika FDM. Vjeruje se da bi proizvodnja, nakon što je bila mjesecima obustavljena, mogla početi u julu. To je velika nada radnicima nekadašnjeg giganta da će njihovo preduzeće opstati.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku