hamburger-icon

Kliker.info

Banja Luka: Zbog isticanja zastave Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci uhapšen Sejfudin Tokić ! (Video)

Banja Luka: Zbog isticanja zastave Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci uhapšen Sejfudin Tokić ! (Video)

22 Maja
15:45 2015

tokichaps31Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, uhapšen je danas u Banjaluci, nakon što je ispred Skupštine grada Banjaluka istakao zastavu BiH.Na mjesto događaja je stigao određeni broj pripadnika policije koji su uhapsili Tokića.

Ta zastava se prije 23 godine vihorila ispred UN-a. Primljena je s Ustavom Republike BiH u kojem nema entiteta. Danas živimo u dramatičnom periodu i trenutku države BiH, kada neki pokušavaju osporiti njenu državnost, konkretno kroz deklaraciju o negiranju državnosti BiH u Narodnoj skupštini RS i kroz Sabor SNSD-a koji je proglasio mogućnost otcjepljenja BiH“, rekao je Tokić.

Bošnjaci, kako je dodao, patriotete BiH, ovim stiču punopravno i legitimno pravo, da u slučaju takvih tendencija i neadekvatne reakcije međunarodne zajednice, proglase Ustav Republike BiH.  On je naveo i da su „Bošnjaci i patrioti BiH, svi oni koji vole državu BiH, danas  suočeni s nevjerovatnom torturom, na teritoriji manjeg bh.entiteta“.

“Pozivam sve pravdoljubive ljude u državi BiH, od Une do Drine, od Save na cjelokupnom teritoriju, da zadrže slobodu i toleranciju, koja svakoj naciji, svakoj vjeri, daje prave da živi na ovom području”, rekao je Tokić.  Tokić je ovaj čin najavo ranije, a kako je naveo povod za isticanje zastave je godišnjica od prijema BiH u Ujedinjenje nacije.Kazao je da „bošnjački narod više neće tolerirati torturu kakva se provodi na teritoriji manjeg bh.entiteta“.

Živjela BiH. Živjeli njeni narodi, živjelo bratstvo i jedinstvo onih koji vode BiH. Bošnjaci i patrioti BiH nemaju vremena čekati da oni koji su zadojeni četničkom, fašističkom ideologiom zavole BiH. Branićemo našu državu bez obzira na sve neprijatelje koji su se nadigli i bez obzira na pokušaje po dogovoru Tuđman-Milošević, da se BiH podijeli“, rekao je Tokić.

Na pitanje novinara zašto nije najavio ovaj skup u Banjoj Luci,  rekao je da to nije skup već pres-konferencija.

Zbog bezbjednosti građana nije došlo nekoliko hiljada ljudi koji su trebali da dođu. Zbog mogućih sukoba otkazao sam masovne skupove, već sam došao na simboličan način da pres-konferencijom obilježim dan kada je BiH postala punopravna članica UN-a i priznata od svih zemalja, od Ruske Federacije, Kine…“, rekao je Tokić.

Kazao je da je skup tih građana u Banjoj Luci odjavio kada je „Milorad Dodik u svojstvu privatnog lica pokušajem privatizacije MUPRS-a i Specijalnog tužilaštva pozvao te institucije da ga procesuiraju“.  Dadao je i da ovim gestom ne čini ništa što je suprotno ustavu BiH i entiteta.  Uskoro nakon izjave, uz dobacivanje građana koji su negodovali zbog Tokićevog istupa, te mahanja ranijom zastavom BiH, došla je policija koja ga je privela. Tokić je isticanje zastave najavio i u drugim gradovima BiH.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Vidoje
    Vidoje 22 Maja, 20:06

    Pustimo te budale neka se odcijepe, pa ce ih odbaciti svijet, a Dodig treba da zavrsi kao onaj Rumunski predsjednik, da mu njegov narod presudi.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku