hamburger-icon

Kliker.info

Banja Luka : Svinjska gripa stigla i u Bosnu i Hercegovinu

Banja Luka : Svinjska gripa stigla i u Bosnu i Hercegovinu

30 Juna
00:40 2009

Prvi slučaj novog gripa A (H1N1) potvrđen je i u BiH, odnosno u Banjaluci, brzim testom kod dvadesetčetvorogodišnje djevojke koja je 26. juna doputovala iz Južne Amerike, izjavio je juče Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. Škrbić je na vanrednoj pres-konferenciji kazao da je djevojka, čiji identitet nisu željeli da saopšte, prve simptome osjetila dva dana kasnije i da je brzim testom na Infektivnoj klinici u Banjaluci utvrđeno da je riječ o novoj vrsti gripa."Djevojka je imala povišenu temperaturu, kijavicu i sve ono što karakteriše početne simptome bilo kojeg gripa", kazao je Škrbić.On je dodao da se radi o blažem obliku oboljenja, djevojka je dobila terapiju i puštena je kući na posmatranje.Škrbić je istakao da je djevojka rodom iz Banjaluke, a da trenutno živi u Južnoj Americi i da je došla u posjetu porodici."Epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka su odmah izašle na teren i intervjuisale i pregledale ostale članove porodice, majku, oca i sestru djevojke. Kod njih nisu utvrđeni ti simptomi", kazao je Škrbić i dodao da će oni biti u fazi posmatranja narednih desetak dana.On je istakao da su od djevojke uzeti uzorci briseva usta i grla i danas će biti poslati na Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" iz Beograda, koji bi u toku dan ili dva trebalo da potvrdi da li se radi o virusu A (H1N1). Nakon Torlaka, nalazi se šalju i u nadležni institut u Londonu.

"Nema mjesta panici. Ovaj grip se može pojaviti u nekoliko slučajeva, a može i u nekoliko stotina slučajeva, ali smrtnost je manja nego kod sezonskog gripa. Klinika za infektivne bolesti je spremna kada je riječ o terapiji i imamo sve lijekove, testove i potrošni materijal", kazao je resorni ministar.On je apelovao na građane da ne uzimaju na svoju ruku lijekove, jer tako mogu napraviti daleko veću štetu, a posebno ne treba sami da uzimaju antibiotike."Svi pacijeti bez obzira na osiguravajući status imaju besplatno liječenje od ovog oboljenja. Pripremamo se za redovan sistem nabavke vakcine za sezonski grip i vidjećemo da li ima potrebe da se dodatno nabavljaju vakcine", istakao je Škrbić.Janja Bojanić, načelnik Epidemiološke službe u Institutu za zaštitu zdravlja RS, kazala je da je inkubacija ovog virusa od sedam do 10 dana, a uništava se dezinfekcijom."Djevojka nema indikacija za hospitalizaciju, jer je klinička slika blaga i dovoljna je kućna izolacija, naravno uz preporuke i predostrožnosti koje je dobila od ljekara. Ovi slučajevi se mogu očekivati s obzirom na migraciju ljudi i na godišnje odmore", kazala je Janjićeva.Ona je istakla da je osnovna mjera prevencije higijena, te da prilikom kašljanja i kihanja treba koristiti papirnate ubruse koji će se ukloniti u korpu za otpatke i da je vrlo bitno pranje ruku i izbjegavanje bližeg kontakta s nekim ko ima simptome bolesti.

Škrbić je kazao da su u isto vrijeme sumnjali da je i jedna žena i njeno dijete, koji su došli iz Amerike, takođe zaraženi, ali testovi su bili negativni.Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, kaže da je odranije bilo očekivano da će doći do pojave ovog gripa i da sve mjere koje su preduzete u FBiH i dalje ostaju na snazi."Sada je na snazi mjera nadzora, koja će ostati na sve dok se eventualno ne poveća broj oboljelih i ako zabilježimo slučajeve sekundarne infekcije", rekla je ona.Prema njenim riječima, u tom slučaju bi bila uvedena mjera zaustavljanja koja bi mogla sadržavati korake poput zatvaranja škola i institucija, zabranu javnih okupljanja i pojačanu kontrolu graničnih prelaza."Međutim, još smo veoma daleko od toga i nema nikakvog razloga za paniku", rekla je ona.Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravlja FBiH, rekao je da i u slučaju definitivnog potvrđivanja slučaja gripa tipa A (H1N1) neće biti preduzimanja nikakvih posebnih mjera, osim onih koje su već na snazi."Nema nikakvog mjesta za paniku, potrebna je samo veća doza opreznosti. S obzirom na to da se grip širi u 190 zemalja na svijetu realno je očekivati da i u BiH dođe do širenja", kaže on.Inače,broj oboljelih od novog gripa u svijetu popeo se na 70.893.Od kraja marta, kad je prvi slučaj zabilježen u Meksiku, do danas umrlo je 311 ljudi. Od prošlog petka registrovano je 11.079 novih slučajeva. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku