hamburger-icon

Kliker.info

Banja Luka: Propao sastanak lidera najjačih bh. partija koji je sazvao Milorad Dodik

Banja Luka: Propao sastanak lidera najjačih bh. partija koji je sazvao Milorad Dodik

30 Novembra
03:33 2006

 

 
 
 
 

Na sanstanku u Banjoj Luci politički lideri najznačajnijih stranaka u BiH nisu večeras postigli dogovor o deblokadi kontistuiranja buduće vlasti BiH.  Nakon dvoiposatnog sastanka rečeno je da dogovor nije potignut i da još uvijek ostaju isti problemi.

 


Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izjavio je večeras, nakon što politički lideri najznačajnijih stranaka u BiH nisu postigli dogovor o formiranju buduće vlasti BiH, da je i dalje sporno pitanje ko predstavlja hrvatski narod, odnosno ko podržava koju hravtsku stranku, HDZ BiH ili HDZ 1990. Naglasio je da je SDA jasno rekla da je to HDZ BiH, a Stranka za BiH da je to HDZ 1990., dok SNSD nema stava i traži da se SDA i S BiH dogovore ili pak dva HDZ-a. Tihić je u izjavi novinarima nakon neuspjelog sastanka kazao da je lično tražio da se nastavi s jednica Zastupničklog doma, te da se izabere kolegij, jer smatra da su političari odgovorni prema biračima, a da na sjednici budu izabrani oni koji dobiju većinu u Zastupničkom domu, bez obzira kojem HDZ-u pripadaju. "SDA je podržala kandidata S BiH Beriza Belkića za predsjedavajućeg, a za zamjenika podržava Nikolu Špirića, te Niku Lozančića", pojasnio je lider SDA i dodao da poslanici treba da se izjasne koji će od ova tri kandidata biti izabran. Izrazio je žaljenje što ovaj njegov prijedlog da se održi sjednica Zastupničkog doma nije prihavećen, a nisu ga željeli da prihavte ni SNSD, ni HDZ 1990. Tihić je naveo da se tokom ovog sastanka nije moglo raspravljati o pitanju reforme policije, jer jedna strana ne želi otvarati paket političkog Sporazuma koji je po tom pitanju napravljen, a radi se o SDA i S BiH. Lider HDZ-a 1990. Božo Ljubić izjavio je večeras u Banjoj Luci da politički lideri najznačajnijih stranaka u BiH nisu večeras dogovorili parlamentarnu većinu koja bi izabrala kolegij Parlamentrane skupštine BiH i Vijeće ministara, zbog potrebe da se dobije stav Predsjedništav SDA. "Problem je ponovo što onaj kriterij koji smo usvojili na jednom od zadnjih sastanaka u Sarajevu, a to je da ona strana koja osigura većinu u Domu naroda će biti partner na svim razinama su podržali svi sudionici sastanka, uključujući dvije hrvatske stranke, ali je Sulejman Tihić zadržao rezervu u pogledu tog dogovora, tražeći stav Predsjedništva SDA", kazao je Ljubić. On je u izjavi novinarima nakon nepostizanja dogovora na večerašnjem sastanku u Banjoj Luci kazao da je HDZ 1990. i danas bila spremna da dijeli odgovornost zajedno sa drugom hrvatskom koalicijom, ali da Niko Lozančić ni danas na to nije pristao. "Po svoj prilici, konstituiranje vlasti će čekati jasnu verifikaciju većine u Domu naroda, u hrvatskom klubu, u Parlamentu F BiH i stav Predsjedništva SDA, s obzirom da jedino Tihić danas nije mogao reći konačan stav budući da je njegovo Predsjedništvo navodno donijelo odluku da želi u partnerstvu vidjeti obadvije hrvatske koalicije. Ako dogovora kod njih ne dođe, onda su prednost davali koju predvodi HDZ-e BiH", rekao je Ljubić. On je podsjetio da se to dešava iako je zaključak prije nekoliko dana bio da, ako do dogovora ne dođe, partner je ona strana koja osigura većinu u Domu naroda F BiH, a da je "sada izvjesno da je to HDZ 1990., odnosno njihova koalicija".  

 

Lider PDP-a Mladen Ivanić izjavio je večeras u Banjoj Luci, nakon neuspjelog dogovora oko formiranja vlasti na nivou BiH, da je problem u tome da se partije u Federaciji BiH opredijele za jednog ili drugog partnera koji će biti u vlasti. "Opet nema skupštinske većine, jer brojčano ne mogu donijeti odluku bez zajedničke saglasnosti ova dva partnera", kazao je Ivanić i iznio mišljenje da je "suština odnosa, pored komplikovanih relacija između dva HDZ-a, HDZ BiH i HDZ 1990., jeste neiskren odnos između Stranke za BiH i SDA". Naveo je da to mora reći, jer "oni očito nisu u potpunosti formirali svoj istinski koalicioni odnos, jer da jesu, sjednica Predstavničkog doma BiH mogla bi biti održana u petak". Ivanić je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da partije iz RS-a imaju interesa da što prije dođe do formiranja vlasti na nivou BiH, ali da bi bilo "anarhično stanje koje ne treba dozvoliti", očekivati da se uđe u formiranje institucija vlasti bez skupštinske većine. Istaknuo je da ga brine da li je svim partijama istinski stalo da se vlast formira, te da misli da se i to pitanje otvara i da će narednih dana morati zaokružiti. "Imam osjećaj da se na neki način pokušava izbjeći efikasno i brzo formiranje vlasti", kazao je Ivanić i dodao da što se tiče PDP-a, koji god partner bude prihvatljiv za SDA i  S BiH, bit će prihvatljiv i za PDP-e. Ukoliko se mogu dogovoriti, naveo je, za PDP-e je prihvatljiva i stranka koja ima većinu u Domu naroda F BiH, a da čak ni taj kriterij više nije siguran.  Naveo je i da smatra da većina stranka podržava da Nikola Špirić bude novi predsjedavajući Vijeća ministara.

 

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras, nakon neuspjelog pokušaja da se lideri stranaka u BiH dogovore oko formiranja nove vlasti BiH, da su stranke iz RS-a spremne da to urade već sutra, ali smatraju da bez definitivno dogovorene skupštinske većine za izbor parlamentarnog rukovodstva i Vijeća ministara BiH, ne treba ulaziti u "procese neizvjesnosti".
Dodik je u izjavi novinarima nakon sastanka u Banjoj Luci kazao da je od stranaka iz FBiH bilo prijedloga da se uđe u formiranje skupštinskog rukovodstva, što za SNSD-e znači "otvaranje mogućnosti da ovo Vijeće ministara ostane u tehničkom mandatu još jedno neizvjesno vrijeme, što je nedopustiva praksa". Ponovio je mišljenje da u formiranje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH treba ući sa jasno poznatom većinom za formiranje skupštinskog rukovodstva i Vijeća ministara.  "To nije bilo moguće postići iz jednog razloga, jer federalne političke partije i dalje ostaju u nesaglanosti oko toga na koji način će oni činiti većinu, tako da SDA podržava jedan HDZ, a S BiH drugi HDZ 1990.", kazao je Dodik navodeći da 
S BiH ipak prihvata raniji stav da struktura i izbor Doma naroda F BiH odredi podršku bilo kojem HDZ-u. "SDA nije spremna da takav prijedlog podrži bez promjene stava Predsjedništva te partije, a koji oni očekuju u narednim danima", kazao je lider SNSD-a i dodao da ostaje da se sačeka taj dogovor skupštisnke većine, a da je do tada nemoguće ući u konstituiranje organa, jer, stav je SNSD-a, to ne bi bio doprinos ukupnom funkcioniranju buduće vlasti.  
Dodik je večeras izrazio žaljenje što sastanku nisu  priusustvovali predstavnici SDS-a jer se govorilo o reformi policije.

(Fena)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku