hamburger-icon

Kliker.info

Ban Ki-moon potvrdio : U izraelskom napadu na školu ubijeni i djelatnici UN-a

Ban Ki-moon potvrdio : U izraelskom napadu na školu ubijeni i djelatnici UN-a

25 Jula
08:34 2014

MIDEAST PALESTINIANS ISRAEL CONFLICTDjelatnici  Ujedinjenih naroda poginuli su u izraelskome napadu na školu u Pojasu Gaze, objavio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je “snažno osudio” taj napad.”Mnogo je mrtvih, među kojima su i žene i djeca, kao i zaposlenici UN-a”, rekao je Ban u saopštenju.Ban je rekao kako je “užasnut” tim napadom, “okolnosti kojega još nisu sasvim jasne”.

Ban je još jednom “sve strane u sukobu pozvao da poštuju svoje obveze po međunarodnome humanitarnom pravu, da poštuju civile, nepovredivost objekata UN-a te obveze prema humanitarnim djelatnicima.”
Sjedinjene Države “tužne” su zbog bombardiranja UN-ove škole u Gazi. Poginulo je najmanje 15 osoba.”Duboko smo žalosni i zabrinuti zbog toga tragičnog događaja”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki u Kairu u kojem državni tajnik John Kerry pokušava pregovorima postići prekid vatre.”Ponovno pozivamo sve strane da udvostruče napore da spase civile”, dodala je.Psaki nije izravno za taj napad okrivila Izrael, a u komentaru o Hamasu, palestinskome pokretu koji nadzire Pojas Gaze osudila je čuvanje oružja u zgradama u kojima je UN. “Sve strane pozivamo da poštuju život civila te međunarodno humanitarno pravo”, rekla je.

Kerry bi uskoro trebao ustanoviti žele li Hamas i Izrael dogovoriti prekid vatre u Gazi i neće beskonačno ostati u regiji, kazao je jedan američki dužnosnik.”Postoje neslaganja između dvije strane, dakle njegov fokus je na traženju formule koja bi bila prihvatljiva za obje strane”, rekao je. “Ali, on se tamo neće zadržati beskonačno i u skoroj budućnosti odlučit će postoji li volja da se dođe do dogovora o prekidu vatre”.

Kerry se nalazi četvrti dan u regiji kako bi pokušao zaustaviti 17-dnevni sukob u kojem su Palestinci izgubili preko 750 ljudi, a Izrael svoja 32 vojnika kao i tri civila.Američki je dužnosnik kazao da će Kerry ostati u Egiptu najmanje još sutra ujutro kako bi nastavio raditi na postizanju prekida vatre. Om je u posljednja 24 sata razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, te ministrima vanjskih poslova Britanije, Egipta, Francuske, Njemačke, Jordana, Norveške, Turske i Ukrajine.Očekuje se da bi se u Kairu trebao sastati i s glavnim tajnikom UN-a.

U protestima protiv izraelske vojske ubijeno dvoje Palestinaca

Najmanje dvoje Palestinaca je ubijeno, a 200-njak ih je ranjeno na Zapadnoj obali tokom protesta protiv izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze. Gotovo 10 hiljada  prosvjednika marširalo je prema istočnom Jeruzalemu gdje su ih dočekale izraelske snage.U međuvremenu broj poginulih u Gazi nastavlja rasti. Borbe traju već 17 dana, a do sad je ubijeno 800-njak Palestinaca, uglavnom civila, te 33 Izraelca.

Američki židovski kongres traži od Erdogana da vrati nagradu

Organizacija američkih židova rekla je u četvrtak da je turski premijer Recep Tayyip Erdogan postao najgori svjetski protuizraelski vođa i zatražila je da vrati nagradu koju mu je dodijelila prije deset godina, među ostalim za njegove napore u izgradnji mira između Izraela i Palestinaca.Američki židovski kongres sa sjedištem u New Yorku nagradio je Erdogana 2004. za hrabrost zbog njegova stajališta u borbi protiv terorizma kao i rada na miru.”Sada je želimo natrag”, rekao je predsjednik udruge Jack Rosen u otvorenom pismu Erdoganu s datumom 23. srpnja koje je objavljeno u četvrtak.Citirao je izjave turskog vođe da je Izrael “premašio Hitlera u barbarizmu” svojim napadima na Pojas Gaze. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku