hamburger-icon

Kliker.info

Balkanci i vize : S putovnicom najlakše, s pasošem teže

Balkanci i vize : S putovnicom najlakše, s pasošem teže

16 Avgusta
08:35 2014

pasos12Čile je jedna od rijetkih država van Evropske unije, odnosno zone šengena u koju istovremeno bez vize mogu putovati građani država zapadnog Balkana i regije: Hrvatske, BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore.Za putovanje u Čile iz ovih država dovoljno je posjedovanje putne isprave (pasoša), koja je validna najmanje šest mjeseci prije planiranog putovanja.

Analiza načina putovanja za SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Irsku, Australiju, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Meksiko, Bjelorusiju, Maroko, Kubu, Tajland, Moldaviju, Argentinu, Novi Zeland i Brazil pokazuje da su u najboljem položaju što se tiče putovanja bez vize van EU, odnosno prostora šengena, od zemalja iz regije državljani Hrvatske. Istovremeno,  državljani Makedonije i BiH su u najlošijoj poziciji.Primjerice, u Brazil bez vize u trajanju do 90 dana, osim građana Hrvatske, mogu i državljani Srbije i BiH, ali ne i Crne Gore i Makedonije.

Viza za SAD treba svim državljanima iz regije i mogu je dobiti u ambasadama SAD u svojim državama. Isto važi i za Veliku Britaniju, osim građana Hrvatske kojima viza nije potrebna. Svima je potrebna viza za Australiju, koju vlasnici pasoša mogu pribaviti i e-putem.Za sve državljane zemalja u regionu potrebna je i viza za Jordan, samo što se ona pribavlja na različite načine. Tako je građani Hrvatske mogu dobiti na graničnom prelazu pri ulasku u Jordan, kao i državljani BiH, ili u Ambasadi Jordana u glavnom gradu Italije, Rimu. Na graničnom prelazu viza za Jordan izdaje se i za državljane Srbije, te Crne Gore, i to do 15 dana boravka, dok po nju građani Makedonije idu u glavni grad Turske, Ankaru.

Od pribavljanja viza za Kanadu oslobođeni su jedino državljani Hrvatske. Državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore mogu bez vize do 90 dana putovati u Argentinu, za građane BiH ona se izdaje u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti, i to uz lično prisustvo, dok je nadležna ambasada za izdavanje viza za građane Makedonije Ambasada Argentine u Sofiji. Bez vize u Meksiko mogu državljani Hrvatske, a vizu na 10 godina državljani Srbije vade u Ambasadi te države u Beogradu. Ambasada u Beogradu nadležna je i za izdavanje viza za državljane BiH, Crne Gore i Makedonije.

I za putovanja u Maroko građanima Hrvatske ne trebaju vize, a u glavnom gradu Srbije ona se izdaje za građane BiH, Srbije i Crne Gore. Za građane Makedonije vize se izdaju u Sofiji, glavnom gradu Bugarske.Vize za putovanja u Irsku oslobođeni su državljani Hrvatske, a građani BiH i Srbije mogu ući bez vize ukoliko imaju onu Velike Britanije i pod uvjetom da u Irsku ulaze iz te države.Za putovanja u Bjelorusiju vize su oslobođeni građani Srbije i Crne Gore i to do 30 dana, a ostalima je viza potrebna. Od kraja marta državljani Hrvatske bez vize mogu putovati i u Ujedinjene Arapske Emirate.

Državljanima Hrvatske ne treba viza za putovanja u Moldaviju. Interesantan je, inače, raspored država i gradova u koje po vizu idu ostali građani zemalja regiona. Tako državljani BiH i Crne Gore po vizu moraju u glavni grad Mađarske, Budimpeštu, državljani Srbije u glavni grad Rumunije, Bukurešt, a građani Makedonije, u glavni grad Bugarske, Sofiju.Interesantno je da državljanima Srbije ne treba viza za Kubu i to na osnovu sporazuma iz 1966. godine. Moraju samo popuniti obrazac i pri izlasku platiti 20 evra takse za međunarodne letove. Bez vize na Kubu putuju i državljani Crne Gore, kao i građani Makedonije do 30 dana, s tim da na Kubi mogu svoj boravak produžiti još dva puta po 30 dana.

Hrvatski državljani, koji namjeravaju turistički putovati na Kubu, trebaju turističku vizu koja se izdaje u obliku tzv. turističke karte, s rokom valjanosti 30 dana od dana ulaska i može se produžiti za daljih 30 dana.Isto je i kada je riječ o državljanima BiH.Veoma teško je do vize za Novi Zeland, zapravo najteže. Ona se za građane Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije jedino izdaje u Ambasadi ove države u glavnom gradu Velike Britanije, Londonu. Državljanima Hrvatske ne treba viza za Novi Zeland.Svim državljanima zemalja regije potrebna je viza za Tajland. (Kliker.info-GS)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Muhammad
    Muhammad 24 Avgusta, 17:06

    Sve je to stvar srece. Zavisi pre svega od to kolika je koeicrnnukja na Departmanu. Najcesce za pravo se trazi i mnogo vise, recimo oko 9.47, jer je koeicrnnukja aplikanata ogromna. Na ostalim Departmanima, desava se da moze i sa manjim prosekom da se udje ali moram da priznam da su to izuzetci. Sve je to stvar srece i koeicrnnukja. To ne moze niko da zna unapred, jer ako primaju 30 studenata na Departmanu, u preliminarnu listu prema proseka bi usli nekih 50-ak aplikanata. Ako samo 20 studente imaju bolji prosek od Vas, onda uskoro sigurno da biste bili primljeni. Ali ako ste vi 45-ti na listi, onda je bitno vase strano iskustvo, neki semestar prodjen van Srbije, vasi aktivizam, liderske kapacitete, i mladinski aktivizam. Kao sto rekoh, prosek je preliminarni, ali u principu oko 9.00 prosek je neki nepisani minimum, a znam primere koje su usli i dobili stipendiju sa 8.76, ali su to retki slucajevi. Popravite koliko mozete prosek na master, i budite aktivni u civilno drustvo, narocito kao neki trener. To bi vi definitivno donelo mnogo poena. Oxford pre svega trazi lidere, aktiviste u politici i nadezni predavaci.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku