hamburger-icon

Kliker.info

Balkan u Australiji: Osim hrvatskih i srpskih navijača, nerede rade i “Bosanci” (VIDEO)

Balkan u Australiji: Osim hrvatskih i srpskih navijača, nerede rade i “Bosanci” (VIDEO)

21 Januara
15:02 2009

Niti ove sezone organizatori na Australian Openu nisu uspjeli spriječiti sukobe i trzavice balkanskih navijača. Iako su najavili da će znatno postrožiti mjere sigurnosti, svoje redare naoružati posebnim suzavcem, a s onima koji se ne budu držali pravila obračunavat će se policija, ništa od toga nije urodilo plodom.Doduše, medijsku pažnju ovaj put nije dobio hrvatsko-srpski ili ciparsko-grčki sukob, već je svoje nezadovoljstvo "nogometnim" navijanjem izrazio bivši tenisač Phil Dent čiji se sin Taylor u prvom kolu turnira susreo s bosanskim Amerikancem Amerom Delićem. Denta seniora je zasmetalo glasno i, prema njegovim riječima, divljačko navijanje bosanskih navijača koji nisu dopuštali njegovom sinu da neometano igra."Igrao sam mnogo Davis Cup mečeva i puno Grand Slam turnira po cijelom svijetu, no ovakvo ponašanje ne bi bilo prihvatljivo nigdje. Publika je bila potpuno izvan kontrole, a kada se to dogodi onda se nađe druga skupina koja podupire drugog igrača i nastane sukob", rekao je Dent.

Ista stvar i protiv Mathieua       Gotovo identičan scenarij dogodio se i tijekom drugog Delićevog meča protiv Francuza Paul Henri Mathieua. Navijači su ponovno pokazali ponašanje koje ne priliči teniskim tribinama. Sve se zakuhalo nakon što su isti meč posjetili srpski navijači, slobodni nakon što su odgledali poraz Janka Tipsarevića od Marina Čilića. Delićev se meč tako pretvorio u prepucavanje dviju navijačkih skupina.Mathieu se tijekom i nakon meča javno tužio da su navijači ponašali kao na nogometnom stadionu, te da nije mogao igrati. Delić se Francuzu ispričao, a svoje navijače zamolio da se ubuduće ponašaju kulturno.Situacija bi mogla eksplodirati u sljedećem kolu, kada se Delić susreće s Novakom Đokovićem. Nema sumnje da će na tribina dolaziti do navijačkih obračuna."Nadam se da se taj meč neće pretvoriti u Treći svjetski rat. Preko svoje sam web-stranice, kao i preko bosanskohercegovačkog konzulata, zamolio navijače za pristojno i tolerantno ponašanje. Ne trebamo se sramotiti. Nadam se da će i Novak preko predstavnika srpske zajednice u Melbourneu učiniti isto",  rekao je Delić dodavši:"Inače mi je strahovito drago zbog navijača. Letim terenom na krilima njihove podrške."

"Jebeš Zagreb, jebeš Dinamo"         No, organizatore ne brinu toliko bosanski tinejdžeri koliko ih je zabrinuo ogled dugog kola između našeg Marina Čilića i Srbina Janka Tipsarevića. Hrvatsko-srpski sukobi obilježili su turnir 2007. kada je više od 100 navijača izbačeno iz Melbourne parka, a nekolicina je i privedena od stane policije. Stoga ne čudi poseban oprez organizatora koji ovaj put pušu i na hladno. Upozorenje je stiglo već u ponedjeljak kada se Tipsarević zagrijavao na jednom od pomoćnih terena. Skupina srpskih navijača pjevala je nacionalističke pjesme u trenutku kada je tuda prolazila grupa Hrvata."Kosovo je srce Srbije", vikali su Srbi, na što su im Hrvati odgovorili:"Ma nema više Kosova".Sukob je spriječen intervencijom zaštitara koji su Hrvate ispratili iz tog dijela kompleksa. Tipsarević je kratko prokomentirao incident rekavši:"Nadam se da će se ovo promijeniti. Ovdje u Australiji je mnogo gora situacija između Srba i Hrvata nego što je to na Balkanu."

Nasreću, dvoboj Čilića i Tipsarević protekao je bez većih izgreda iako se navijanje na obje strane teško može opisati kao "tenisko". Provokacija, dobacivanja i ostale nogometne koreografije nije nedostajalo, a sudac je u više navrata morao smirivati gledatelje i moliti ih za civilizirano ponašanje. "Mi Hrvati, mi Hrvati", orilo se sa hrvatske strane, na što su Srbi odgovarali "Vi seljaci, vi Seljaci"."Što ste došli, kad ste znali, da ste ovdje najebali",  poručili su hrvatski navijači, a uslijedio je odgovor  "Ustaške pičke".Nogometni dekor nastavio se sa "Malo vas je, malo vas je pičkice", a uslijedilo je srpsko "Čekamo vas napolju", "Jebeš Zagreb, jebeš Dinamo" i "Tko vas jebe glupe ustaše".Na koncu ipak nije bilo potrebe za posebnim intervencija i drastičnim mjerama i pobjeda našeg Čilića protekla je bez fizičkih incidenata.  (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku