hamburger-icon

Kliker.info

Balijagićev advokatski put: Od Fikreta Abdića do sitnih kriminalaca

Balijagićev advokatski put: Od Fikreta Abdića do sitnih kriminalaca

17 Septembra
06:37 2015

balijagicKontroverzni tuzlanski advokat Faruk Balijagić predat je kantonalnom tužiocu u Sarajevu, nakon što je uhapšen u utorak oko podne. Dvojica njegovih klijenata prijavili su da ih je Balijagić nagovarao da ubiju treću osobu, sa kojom su u zavadi.

Po istoj prijavi, zajedno sa Balijagićem, u akciji policije uhapšen je i njegov sin Ado, piše novinska agencija Patria.

Od solidnog do uglednijeg advokata Balijagić je izrastao nakon što se počeo pojavljivati kao branjenik Fikreta Abdića u velikoj aferi „Agrokomerc“ krajem ‘80-ih godina. Abdića su tadašnje vlasti teretile za kontrarevolucionarno djelovanje, a nekoliko godina kasnije u Krajini će izazvati bratoubilački sukob među Bošnjacima u Velikoj Kladuši.

Od tada do danas medijski stupci puni su tekstova koji advokata Balijagića dovode u vezu sa sumnjivim ljudima, kontroverznim sudskim procesima, špijunažom najvišeg bošnjačkog političkog vrha, ali i seks aferama…

Tokom agresije na BiH, Balijagić je često dovođen u vezu sa Sigurnosno-informativnom službom Hrvatske. Nakon okončanja agresije na BiH, etiketiran je da razbija najviši bošnjački politički vrh – Balijagić je koristio svaki medijski istup da oblati Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH kao i njegove bliske saradnike poput Hasana i Halida Čengića te druge.

IZBOR KLIJENATA

Balijagić je poznat i po izboru klijenata. Često je branio optuženike za najteža krivična djela, poput Milenka Marinkovića, koji je osuđen zbog zlostavljanja Bettine Siegner u selu Karavlasi kod Kalesije. Bettina je pune četiri godine bila ropkinja koju su u kući Marinkovića izgladnjivali – pa je hranu krala psima i svinjama – i tukli.

Među njegovim klijentima su i oni kojima se sada sudi za iznude novca, poput Mirze Hatića iz Sarajeva.

Samo u posljednje četiri godine Balijagić je u javnost dospio nekoliko puta zbog skandala koji su potresli državu – 2011. godine pucano je na njegovu kuću, nešto ranije njegovo ime se vezuje za seks skandal na Pravnom fakultetu u Tuzli, u februaru ove godine bačena je bomba na njegov ured.

Balijagić je jedno vrijeme bio i advokat Sefera Halilovića, kada je 2001. godine otpremljen u Hag. No, kako se tada špekulisalo, navodno je kontroverzni Tuzlak dobrano zagrabio novca koje je imao kao advokat u Hagu, te mu je Halilović otkazao punomoć.

Inače, Balijagić je podsjećanja radi veliki prijatelj sa bivšim direktorom federalnih obavještajaca također kontroverznim Munirom Alibabićem.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku