hamburger-icon

Kliker.info

Bakirovo jato : Koalicija je stabilna i danas smo je potvrdili

Bakirovo jato : Koalicija je stabilna i danas smo je potvrdili

05 Februara
16:13 2016

jato3U Sarajevu je održan sastanak predstavnika bošnjačkih političkih stranaka tačnije SDA, SBB-a, SBiH-a i A-SDA, piše novinska agencijaPatria.

Sastali su se Bakir Izetbegović, Mirsad Đonlagić, Amer Jerlagić i Jasmin Emrić, a kako su kazali nakon sastanka koalicija na nivou Federacije BiH je stabilna i ide se ka rješavanju socio-ekonomskih problema. Iako je sastanak održan danas na dan kada je podignuta optužnica protiv Fahrudina Radončića, Izetbegović je kazao da u tome nema nikakve simbolike i da je to samo koincidencija, a da je sastanak ranije dogovoren.

„Razgovarali smo o tome kako stabilizirati koaliciju, prilike u BiH, kako ubrzati reforme, kako odgovoriti na neke izazove koji očigledno slijede kao što je najavljeni referendum, tu moramo imati jedan jasan smirujući odgovor. Moramo pristupiti bržoj izgradnji infrastrukture, povezivanje Sarajeva sa Mostarom, Goraždem, Tuzlom. Koalicija je stabilna i danas smo je potvrdili“, istakao je Izetbegović.

Na pitanje da prokomentira brzinu podizanja optužnice protiv Fahrudina Radončića, Izetbegović je kazao da je bolje da to ide brže: „Mi smo i tražili da Sud radi svoj posao, ali što brže. Nadam se da će čitav proces teći ubrzano, tako da imamo jedno olakšanje ubrzo.“

Na pitanje da li će Vijeće ministara raditi u krnjem sastavu ili će SBB dati neko drugo ime umjesto Bakira Dautbašića protiv kojeg je podignuta optužnica, Đonlagić je kazao:

„To je pitanje kome ćemo posvetiti dužnu pažnju. Postoje tu neke zakonske obaveze, okviri, rokovi i mi ćemo  u skladu s tim ćemo doći do konačnog zaključka šta i kako treba dalje. Postoji mogućnost ili imenovanja novog ili opoziva ovog, postoje razne mogućnosti, ali ubrzo ćemo zauzeti stav oko toga“, kazao je Đonlagić.

Đonlagić je kazao da je istina najvažnija, te da očekuju da se što prije dođe do istine i da očekuje da istina bude ta koja će dati odgovor na sve ovo. Na pitanje novinara Patrijeda li je SBB vratio povjerenje u pravosuđe, Đonlagić je kazao da je predsjednik Radončić rekao da ima potpuno povjerenje u sudstvo, da vjeruje u institiucije BiH i to je dalo pozitivan ton ovoj atmosferi.

„Očekujemo da je istina jedino mjerilo i da će to biti pokazano u ovom sudskom procesu. Najlakše je reći da se ne vjeruje u institucije ove zemlje, ali u šta ćemo onda vjerovati. Mi vjerujemo u ovu državu, njene institucije. To što smo iskazali sumnje u Tužilaštvo i neke dijelove Tužilaštva to je nešto sasvim drugo. Imamo pravo i da očekujemo da sudački dio bude objektivan i da proces bude objektivan.“

O pitanju najavljenog referenduma, koalicija ima jasan stav: „Sve što nije dobro za BiH nije dobro ni za nas i mi ćemo nastojati i truditi se da odgovirmo na pravi način kako bi građani BiH imali jasniju perspektivu.“

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku