hamburger-icon

Kliker.info

Bakir optimista : Dolaze bolji dani za region. Teško i bolno vrijeme je iza nas

Bakir optimista : Dolaze bolji dani za region. Teško i bolno vrijeme je iza nas

17 Maja
12:50 2013
Obraćajući se na Sarajevo Business Forum (SBF) „Models of growth and lessons for Southeast Europe” (Modeli rasta i lekcije za jugoistočnu Evropu) koji je danas započeo u Sarajevu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, rekao je da ”dolaze bolji dani za ovaj region".Pozdravljajući goste iz svijeta, poručio je da je Sarajevo kozmopolitski grad u kojem se mogu sklapati vrijedni poslovi u interesu naših zemalja.Izetbegović je, također, istakao da se u posljednjih mjesec dana susretao sa liderima iz Srbije i Hrvatske, kao i predsjednikom Turske Abdulahom Gulom. Naglasio je kako ovaj dio svijeta ide prema mirnijim vodama, te podsjetio na politiku ”nula sukoba” sa susjedima.”Dolaze bolji dani za region. Teško i bolno vrijeme je iza nas. Ključni lideri su opredijeljeni za mir i razvoj.

 Uvjeren sam da dolazi bolje vrijeme”, rekao je Bakir Izetbegović, dodajući da su teški dani kao prolazna nepogoda i da ih se nećemo više ni sjećati.BiH, rekao je, ima sve preduvjete za ravnopravan razvoj sa ostalim zemljama regije, kao i brojne potencijalne prednosti u odnosu na druge zemlje regije.Posebno se zahvalio turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu i Vladi Turske na ”značajnoj pomoći našoj zemlji”.”U fokusu svih razvojnih planova moraju biti infrastrukturni projekti, nastavak gradnje autoceste Koridoru 5C. Očekujemo zamah i završetak ove svojevrsne saobraćajne kičme BiH u narednih nekoliko godina. Uz sve nabrojano, BiH ima odgovornu i jeftinu radnu snagu, stabilnu valutu vezanu za Euro, odgovorne i dokazane menadžere, međunarodno relevantne kompanije”, naglasio je član Predsjedništva BiH.Podcrtao je da sve vlade u BiH moraju voditi dosljednu i odlučnu borbu protiv korupcije i otklanjati barijere koje obeshrabruju potencijalne ulagače.

Vitalna BiH

”Uz sve prošle i aktuelne probleme BiH je pokazala izvanrednu vitalnost i snagu da se, i sa teškim teretom na nogama, kreće naprijed. U tome je uvijek imala nesebičnu pomoć svojih prijatelja, onih sa Istoka, a onih sa Zapada. Današnja konferencija je prilika da prijatelji naše zemlje i naroda, lideri koji su napravili čudo u ekonomskoj obnovi i napretku njihovih zemalja, pojasne i pomognu kako bi sličan pozitivni ekonomski obrat napravili i u BiH”, poručio je Izetbegović.Četvrta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) „Models of growth and lessons for Southeast Europe” (Modeli rasta i lekcije za jugoistočnu Evropu) započela je jutros u sarajevskom hotelu Holiday Inn.Direktor Sarajevo Business Foruma Amer Bukvić proglasio je Forum otvorenim, rekavši da je ovo najbolji način da se privuku strani investitori.Na SBF, kojeg organiziraju BBI banka i Islamska razvojna banka (IDB), učestvuju zamjenik premijera Turske Ali Babacan, nekadašnji premijer Malezije i svjetski ekonomski ekspert Muhamad Mahatir, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk i brojni biznismeni iz raznih zemalja svijeta. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku