hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović :Porodice Halilović, Ugljen, Leotar s pravom očekuju da im tužilaštva i sudovi daju odgovor kakvim raspolažu

Bakir Izetbegović :Porodice Halilović, Ugljen, Leotar s pravom očekuju da im tužilaštva i sudovi daju odgovor kakvim raspolažu

10 Augusta
08:57 2015

Bakir-Izetbegovic– Dr. Zvizdić i Fadil Novalić vode hrabru i odlučnu politiku koja donosi rezultate, koja dobiva podršku zrelih snaga u društvu i nedvosmislenu podršku predstavnika međunarodne zajednice. Ne sjećam se da su premijeri ikada u postdejtonskom periodu imali ovako jasnu i nepodijeljenu podršku Evropske unije, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske itd, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

• U toku sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH dogovorena je, u Vašem kabinetu u Predsjedništvu BiH, nova koalicija sa Strankom za BiH, A SDA i BPS-om. Kada će granična većina dostaviti potpise vrhu Federacije i pokazati sa koliko ruku raspolažete u Zastupničkom i Domu naroda FBiH?

– Većina je bila vidljiva kod usvajanja Zakona o radu, dokazala se na vrlo zahtjevnom i rizičnom zadatku. Jedan parlamentarac iz SDA nije prisustvovao sjednici Predstavničkog doma zbog teškog zdravstvenog stanja, ali očekujemo da će sa nama biti već od početka septembra. Nakon političkog vakuuma koji karakteriše prvu polovinu avgusta, krenut ćemo u procedure zamjene ministara iz Demokratske fronte koji su dali ostavke ministrima koje će predložiti nova većina.

Kada su u pitanju reforme, očekujemo stvaranje šireg fronta parlamentarnih stranaka od kojih će dio biti iz opozicije. Postupak Naše stranke, pa i HDZ 90 je pokazao da biti opozicija u odnosu na vlast ne znači biti i opozicija u odnosu na interes države i naroda.

• Amer Jerlagić, predsjednik SBiH, novu federalnu Vladu najavljuje do kraja mjeseca, a u međuvremenu aneks o raspodjeli fotelja: kome će šta pripasti?

– Fokus dogovora je bio na reformama, nije se insistiralo na pozicijama u vlasti. Vidjet ćemo ko raspolaže sa kojom vrstom kvalitetnih kadrova i na bazi toga praviti anekse Sporazuma.

• Važan dio stranačkog sporazuma koji ste potpisali odnosi se na podršku rasvjetljavanja ratnih afera, odnosno političkih ubistava, na čemu posebno insistira BPS koji za smrt supruge generala Halilovića i njezinog brata godinama optužuje bošnjački vrh. U intervjuu koji je objavljen sa sinom generala Halilovića dati su čak i rokovi za hapšenje, citiram “30 do 60 dana”: šta to tačno znači?

– Dogovorili smo se da ćemo zajednički dati punu institucionalnu i stranačku podršku rješavanju političkih atentata počinjenih u toku i nakon rata, pozvati nadležne institucije i organe da što prije rasvijetle ove slučajeve, te da ćemo od vlada na svim nivoima zatražiti svaku vrstu pomoći u ovim aktivnostima. Porodice Halilović, Ugljen, Leotar s pravom očekuju da im tužilaštva i sudovi daju odgovor kakvim raspolažu, i moja porodica već deceniju očekuje odgovor u vezi sa napadom na mezar Alije Izetbegovića. Ako nemaju kompletna saznanja, neka i nama i javnosti kažu ono što znaju, neka se prekinu insinuacije koje nas opterećuju i kao ljude i kao društvo. Neka iznesu činjenice, saznanja i svjedočenja kojim raspolažu. Kada je u pitanju smrt supruge generala Halilovića, treba izbjegavati difuzne i nejasne tvrdnje, vrh SDA i ja se ne bojimo istine, dapače, tražimo da se ona ustanovi i objelodani ma kakva bila.

V.Selimbegović (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku