hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović za beogradski Danas : Spreman sam da odem na svako mjesto gde su Srbi stradali !

Bakir Izetbegović za beogradski Danas : Spreman sam da odem na svako mjesto gde su Srbi stradali !

27 Juna
06:34 2015

Bakirovski771Početkom svog prvog mandata 2010. u jednom intervjuu izrazio sam žaljenje za sve zločine koje je Armija Republike Bosne i Hercegovine počinila prema Srbima. Izrazio sam sućut i uputio izvinjenje. Nakon te izjave bio sam izložen snažnom medijskom pritisku u BiH.Takvu sućut upućujem ponovo i spreman sam otići na svako mjesto stradanja Srba u Bosni i Hercegovini.

Inicijativu za obilazak mjesta stradanja svih naroda u BiH od strane sva tri člana Predsjedništva BiH pokrenuo sam prije par mjeseci, prihvaćena je od kolega Ivanića i Čovića, i mislim da će ubrzo biti i realizirana, kaže u specijalnom razgovoru za Danas Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH, odgovarajući na naše pitanje zbog čega niko do sada nije osuđen zbog stravičnih zločina nad Srbima u selima Podravanje, Brežani, Zalazje, Obadi, Andrići, Kravice.

*Kažete da je Naser Orić iz Haškog tribunala izašao kao “nevin čovjek”, ali Srbija je predočila dokaze da to baš i nije tako. O tim Orićevim zločinima svjedoče i preživjeli Srbi iz Podrinja?

– Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno. Činjenica je da je Orić suđen i oslobođen od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, sve ostalo su tvrdnje koje treba provjeriti. Ako ima novih dokaza i svjedočenja, jedini nadležan sud koji ih treba uzeti u obzir jeste Sud BiH jer se, kao što rekoh, radi o pretpostavci zločina koji su počinjeni u BiH od strane bosanskih građana nad bosanskim građanima.

*Premijer Vučić smatra da odnosi između dvije zemlje i srpskog i bošnjačkog naroda ne bi trebalo da zavise od pojedinaca?

– Za Srebreničane Naser Orić nije tek samo pojedinac. On je simbol njihovog otpora i patnje. Proveo je tri godine u opkoljenoj Srebrenici, gradu-koncentracionom logoru u kom su pobijeni skoro svi njegovi saborci, zatim je proveo dvije godine u Haškom zatvoru, nevin, jer je nakon temeljite istrage bio oslobođen krivice. Sad je ponovo bio u švicarskom zatvoru uz zahtjev da bude prebačen u Srbiju. Nakon svega što su Srebreničani iskusili od strane Srbije, uputiti zahtjev za izručenje komandanta odbrane Srebrenice u Beograd i tamo mu suditi, ignorisati BiH sudstvo, nije bila nimalo mudra niti dobronamjerna odluka.

*Srpski parlament prije nekoliko godina usvojio je deklaraciju kojom osuđuje zločine u Srebrenici. Zašto je važno da Srbija, kako tražite, prizna da se u Srebrenici desio genocid?

– Pitanje treba postaviti u obratnom smjeru: zašto je srbijanskom parlamentu važno da ne prizna genocid, da koristi ublaženu definiciju zločina? Zašto izbjegava prihvatiti istinu i definicije koje su ustanovili međunarodni sudovi pod okriljem Ujedinjenih nacija, istinu koju niko u civiliziranom svijetu ne dovodi u pitanje, uključujući i Rusiju?

*Očekujete li, ipak, da će predsjednik RS Milorad Dodik zaista zatražiti od Rusije da stavi veto na usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN?

– Ne očekujem. Rusija je prihvatila činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid. Rezolucija ne optužuje srpski narod ili državu za počinjeno zlo, ograničava se na osudu čina genocida. Mislim da je to prihvatljivo za Rusiju.

*Dodik ipak tvrdi da rezolucija ne doprinosi pomirenju u BiH i da on ne bi imao ništa protiv rezolucije u kojoj bi se kazalo da je Srebrenica mjesto genocida i nad Srbima i nad Bošnjacima, da bi tako nešto prihvatio, jer bi to zapravo moglo da znači pomirenje?

– Genocid u Srebrenici nije tema za političke pregovore, kompromise, nekakva “srednja rješenja” prihvatljiva za sve strane. U okolici Srebrenice je vjerovatno bilo i zločina nad Srbima, ali pojedinačni zločini su neuporedivi sa pokušajem iskorjenjivanja Bošnjaka koje je nažalost u velikoj mjeri i realizovano.

*I predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da se rezolucijom radi protiv interesa BiH. Ima i stavova da je cilj rezolucije dodatno “devastiranje Dejtonskog sporazuma”?

– Istina ne može ugroziti mirovni sporazum, niti može raditi protiv interesa zemlje. Mladen Ivanić je posvećen stabilizaciji prilika u BiH i regionu, ali očigledno još uvijek nema volje da se u cijelosti suoči sa istinom. U svakom slučaju, kolega Ivanić je ne negira. Njegov prethodnik, srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović javno je negirao genocid u Srebrenici.

*Kako komentarišete stav Srbije, upućen stalnim članicama SB UN, da ona ne razumije smisao ni cilj rezolucije o Srebrenici, koja bi, osim što bi uticala na destabilizaciju u regionu, uticala i na destabilizaciju političkih odnosa u Srbiji?

– Srbija bi sigurno razumjela smisao i cilj rezolucije koja bi osudila genocid, recimo, u Jasenovcu. Ne bi smatrala da istina o zločinu takvih razmjera može bilo šta destabilizovati. Istina o zločinu u Srebrenici i njeno prihvatanje od svih strana može samo stabilizovati prilike. Vrijeme je da se srpski narod u cjelini suoči sa činjenicom da Srbi kroz istoriju nisu bili samo žrtve, naprotiv, pojedinci unutar toga naroda su od balkanskih ratova, preko Prvoga i Drugoga svjetskoga rata pa do ovoga potonjega počinili stravične zločine nad Bošnjacima. Uvjeren sam da bi osvješćujuće za Srbiju bilo emitovanje snimka egzekucije koju su pripadnici jedinice Škorpioni počinili nad srebreničkim dječacima, i to u najgledanijem terminu na državnoj televiziji jedanaestoga jula ove godine. Treba suočiti srbijansku javnost sa nevjerovatnom činjenicom da su takav zločin pojedinci iz srpskoga naroda počinili nad 8.732 zarobljena Srebreničana. Niko nije preživio!

*Šta zapravo očekujete od rezolucije i šta ona može da promijeni?

– Može da promijeni budućnost, da je učini sigurnijom za sve nas koji živimo na Balkanu. Masovna, globalna osuda genocida može voditi otrežnjenju i spremnosti da se takvo zlo na ovim prostorima nikada i nikome više ne ponovi.

*Dijelite li, ipak, mišljenje zvaničnika iz Beograda da nasljeđe prošlosti ne smije da bude prepreka našoj zajedničkoj budućnosti?

– Upravo suočavanje sa istinom o prošlosti će nas osloboditi, i pomoći da nam ta prošlost ne bude teret. Da zajednička budućnost, a bit će sigurno i dalje zajednička, bude bolja od sumorne prošlosti. Ponavljanje sukoba na Balkanu u najvećoj mjeri i proizilazi iz upornog odbijanja da se suočimo sa istinom.

*I sami ste ne tako davno rekli da “suživot u BiH i regiji nema alternative i da “stotinama godina živimo zajedno i vrijeme je da konačno stavimo tačku na sukobe koji se ciklično ponavljaju”. Da li ste odustali od te izjave?

– Naravno da nisam odustao. Srbi i Bošnjaci su već 150 godina uhvaćeni u vrtlog istorije iz kojeg ne uspijevaju izaći – prave zajedničke države, a zatim ih u krvi ruše, pa ih ponovo prave, pa ruše…. Krajnje je vrijeme da se izvučemo iz zamke međusobnog nepovjerenja, i svjesni svih grešaka koje smo počinili počnemo graditi istinsko povjerenje, korektne odnose i normalan zajednički život.

*Da li to znači da je za vas srpski premijer Aleksandar Vučić dobrodošao 11. jula u Srebrenicu, budući da ima poruka da nije dobrodošao. Kakve reakcije građana u BiH očekujete ukoliko Vučić dođe?

– Na ovakve događaje se ne poziva, odluka je na premijeru Vučiću. Ne bih predviđao reakcije građana jer mogu pogriješiti u procjeni, i jer to može biti pogrešno protumačeno. U svakom slučaju, mi svim zvaničnicima toga dana garantujemo sigurnost, a izručenje Orića Bosni i Hercegovini je značajno smanjilo tenzije.

 Vučić nije inicirao slučaj Orić

*Nije mnogo jasan vaš stav da su postupci Vučića dobronamjerni, ali su postupci države koju predstavlja vratili unazad odnose Srbije i BiH.
– Lično cijenim da Vučić nije inicirao ovu stvar sa Orićem, i da je i njega ovo hapšenje iznenadilo i ugrozilo njegovu dobru namjeru da popravlja odnose. Vjerujem da u Srbiji i dalje ima onih koji ne misle kao Vučić kada su u pitanju odnosi Srba i Bošnjaka, i koji nisu prijatelji njegove inicijative o pomirenju naroda.

Mirjana.R. Milenković (Danas)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku