hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović : Srbija ne treba da pravi svoje kampanje za naredne izbore preko leđa branioca BiH

Bakir Izetbegović : Srbija ne treba da pravi svoje kampanje za naredne izbore preko leđa branioca BiH

30 Januara
19:46 2014

BakirOric1Nema govora o tome da Bosna i Hercegovina svoje ljude isporuči Srbiji. Nećemo braniti eventualne počinioce zločina, ali hoćemo braniti svakog građanina BiH, a posebno zaslužne branioce Srebrenice – kazao danas član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon sastanka s ratnim komandantima u Srebrenici Naserom Orićem i Smajom Mandžićem.Sastanak je održan povodom raspisivanja međunarodne potjernice pravosudnih organa Srbije za ratne komandante iz Srebrenice Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem i još trojicom srebreničkih Bošnjaka koje istražni organi u Beogradu sumnjiče za ratne zločine.

– Riječ je o jednom novom pritisku srbijanskih vlasti na branioce BiH koji je protivan sadržaju i suštini protokola koja su potpisala dva Tužilaštva ove dvije zemlje – objasnio je Izetbegović.Prema tom protokolu, objasnio je on, ovi ljudi se mogu procesuirati samo u BiH, a Srbija može dostaviti samo eventualne dokaze.Izetbegović je najavio sastanak u 18 sati u Predsjedništvu BiH na kojem će prisustvovati predstavnici udruženja žrtava rata iz Podrinja, ratni komandanti odbrane Srebrenice, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara u BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić te ministar pravde BiH Bariša Čolak.

– Orić je prošao vrlo temeljitu istragu u Haggu i ta je istraga završena. Nema govora da mu može biti ponovo suđeno za iste zločine ni u BiH, a posebno u Srbiji – naglasio je.
Dodao je da Srbija ukoliko želi popraviti odnose s BiH te stupiti u EU, treba da razmisli o načinu ponašanja prema građanima BiH.

– Srbija ne treba da pravi svoje kampanje za naredne izbore preko leđa branioca BiH i ne treba da izjednači stvari koje se nikada neće moći izjednačiti – podcrtao je Izetbegović.On je najavio da će on u narednom periodu uspostaviti niz kontakata s Srbijom u cilju korigiranja odnosa te zemlje s BiH.Orić je kazao da je zatražio od institucija BiH da ga zaštiti te ukoliko neko treba da ga procesuira, onda je to BiH, a ne država koja je izvršila agresiju na ovu zemlju.
– Nismo došli da tražimo milost, već pravdu. Svi ovi dosadašnji pritisci su pokušaj da Srbija napravi balans, odnosno da se vratimo u 1992. godinu. Također zahtijevamo da se pojačaju istražne radnje i gonjenja onih koji su počinili zločine nad bošnjačkim stanovništvom u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici, Rogaticu i ostalim mjestima – zaključio je Orić. (kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku