hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović : SDA će uhapšenima u RS-u platiti advokate

Bakir Izetbegović : SDA će uhapšenima u RS-u platiti advokate

07 Maja
20:50 2015

Bakirdnev5Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas kako je postojala i proslijeđena informacija o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, ali da je izostala pravovremena i valjana reakcija nadležnih, koji “sad reaguju pretjerano” i diljem Republike Srpske “većinom bez potrebe” hapse ljude.

“Ne može se reći da u Bosni i Hercegovini nije stabilna sigurnosna situacija, ali da ima ozbiljnih problema, sasvim sigurno ih ima. Ima prostora za unapređivanje. Neke stvari prijete sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini“, rekao je Izetbegović u izjavi za AA.

On je upozorio kako je postojala informacija o napadu u Zvorniku, ali tvrdi kako policija na tu informaciju nije pravovremeno i valjano reagovala, dok sad reaguje pretjerano.

„Imali su sasvim sigurno informaciju. Nisu pravovremeno i valjano reagovali, ali, evo, sad reaguju pretjerano. Kad se stvar desila u Zvorniku, sad su počela diljem RS-a hapšenja gdje većinom ljudi bez potrebe bivaju odvedeni. Pokazat će se, dakle, da je pretjerano, da je policija, da tako kažem, prešla mjeru u mnogim stvarima, pa izašla iz vlastitih nadležnosti, jer borba protiv terorizma nije stvar policije nego sigurnosnih službi na nivou države“, kazao je Izetbegović.

Istakao je da je SDA svoje funkcionere poslala na teren, koji će obići porodice.

– Samo advokati mogu doći do onih koji su optuženi i tu će stvar podržati SDA u smislu da se plate advokati da dođu i da vidimo šta se dešava sa ljudima koji su zatvoreni – naglasio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima „nedovoljno je koordinirana policija i čitav sigurnosni sistem u Bosni i Hercegovini, nema dovoljno povjerenja, nema dovoljno partnerstva”.

“To se jedino može izgraditi kroz vrijeme. I ako želimo zaista da to podignemo na jedan viši stepen, ako zaista želimo da se zaštitimo od opasnosti terorizma, moraće biti više partnerstva i moraće biti više povjerenja“, poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Na području bh. entiteta Republika Srpska (RS) jučer je privedeno 30 osoba, među kojima je 11 danas predato u nadležnost Specijalnog tužilaštva tog bh. entiteta. Izvršeni su pretresi na 32 lokacije u više gradova RS-a. Postoji osnovana sumnja da su osobe privedene u RS-u u okviru policijske akcije pod nazivom “Ruben” nabavljale oružje i eksploziv s ciljem izvođenja terorističkih akata na institucije ovog entiteta i njihove predstavnike, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku