hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović : Prejake riječi ne mogu zamijeniti dijalog, dogovor, akciju

Bakir Izetbegović : Prejake riječi ne mogu zamijeniti dijalog, dogovor, akciju

02 Augusta
02:41 2010

Kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, sin prvog predsjednika RBiH Alije, potajno se nada pobjedi. Kaže da je imao priliku raditi i učiti od svog oca 10 godina i to iskustvo je neprocjenjivo. O svom glavnom protivkandidatu dr. Silajdžiću tvrdi da je markantna osoba, ali da ne može garantovati stabilnost i zrelost politike kakvu oličava kandidat SDA.

Šta su vaši izborni aduti za bošnjačklog člana Predsjedništva BiH, odnosno koji je vaš izborni program?

– Obrazovan sam, veoma iskusan, imam dobre političke veze u zemlji i inozemstvu, smiren sam, strpljiv i uporan. Već 20 godina sam politički aktivan, a to je 20 istorijskih, politički kondenzovanih godina. Bio sam direktor javnog preduzeća a zatim prošao sve nivoe zakonodavne vlasti. Trenutačno sam šef kluba poslanika SDA najjače stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH i vođa delegacije Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope.

Imao sam priliku raditi i učiti od svog oca 10 godina i to iskustvo je neprocjenjivo, takve stvari se ne uče iz knjiga. Istoriju sam posmatrao izbliza, učio šta je to „umijeće mogućeg“ u balkanskim uslovima, kako praviti pomake u nevjerovatno složenoj, nepovoljnoj konstelaciji odnosa. To je politika malih, ali stalnih pomaka, koji u konačnici daju značajan rezultat. Velike riječi, velika obećanja, zapaljiva retorika, prepucavanja na relaciji Sarajevo – Banja Luka nisu donijela ništa dobro. Šta je ostalo od predizbornih floskula o 100%? Samo su antibosanske snage ojačale za 100%. Nezrela bošnjačka politika nas je skupo koštala u protekle četiri godine, reformski procesi su stali ili su bitno usporeni. Od toga Bosna i Hercegovina i narod nema koristi.

Od zapaljive retorike jača RS-a i tamošnji lideri, a međunarodna zajednica gubi strpljenje. Za to vrijeme naši susjedi se ponašaju potpuno suprotno. Sastaju se i razgovaraju, daju ohrabrujuće izjave, ponašaju se državnički. Druga je stvar koliko je to iskreno, ali to Evropa i svijet cijene i već imaju velike koristi od toga. Svijet hoće da najviše institucije u Bosni i Hercegovini vode ozbiljnu i odgovornu politiku. Za Bosnu i Hercegovinu je neophodno da SDA ojača  i da njen predstavnik preuzme lidersku poziciju u odgovornom i mudrom vođenju vanjske politike kako bi sustigli Hrvatsku i Srbiju.

Kako ocjenjujete rivale za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića i Fahrudina Radončića?

– Markantne osobe, ali ne mogu garantovati stabilnost i zrelost politike kakvu oličava kandidat SDA. Ukupna politička situacija u Bosni i Hercegovini je nestabilna. Nimalo nije mudro u takvoj situaciji eksperimentisati sa neprovjerenim timovima, ili sa onima koji su obećali puno a realizovali jako malo. Pred nama su ključne četiri godine kada će se procesi u Bosni i Hercegovini ponovo pokrenuti. Pozicija bošnjačkih pregovarača je degradirana, ne smijemo ponoviti stare greške. Trebaju nam odgovorne politike koje će znati nove šanse iskoristiti, lideri koji znaju šta hoće i kako će to postići. Zadnje četiri godine Bošnjake je predstavljala politika koja se hvali da je nešto spriječila, zaustavila, rekla ne. Treba nam da, stalno ne može donijeti negaciju budućnosti Bosne i Hercegovine.

Vaš komentar na posljednja istraživanja koja se odnose na rejting kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?

– Istraživanja javnog mnenja u Bosni i Hercegovini do sada su se pokazala kao vrlo nepouzdana. U drugim zemljama su ona vrlo značajan pokazatelj, ali kod nas iz iskustva to nije baš tako. Ne želim dovesti u pitanje stručnost agencija koje ih provode, ali rezultati posljednje dvije ankete su potpuno kontradiktorni i međusobno se poništavaju. Očito da nešto nije uredu. Podsjećam da smo 2002. godine, pred izbore imali cijeli niz istraživanja koja su ukazivala na izrazitu prednost SDP-a i predsjedničkog kandidata Harisa Silajdžića, a na izborima je SDA i njen kandidat Sulejman Tihić odnijeli su uvjerljivu pobjedu. Ona najpouzdanija istraživanja pokazuju da dr. Silajdžić vodi sa nekih tri posto ispred mene, u momentu kada ja tek krećem sa kampanjom, kada sam skoro neprisutan u javnosti u odnosu na njega. To je sasvim zadovoljavajuće za početak.

Šta očekujete od izborne kampanje i od kojeg kandidata najviše strahujete?

– Očekujem da se polože računi narodu, i to konkretno, bez demagogije koje je bilo u izobilju u protekle četiri godine. Oni koji nisu bili u poziciji da obavljaju funkciju neka  kažu šta i kako misle uraditi, i sa kojim timom. Neka istaknu kadrove. Bez provjerenih timova nema sigurnosti da će se obećanja ispuniti. Ne strahujem ni od jednog kandidata jer iza sebe imam SDA i odgovornu politiku koja je sačuvala Bosnu i Hercegovinu, koja ju je stabilizirala, otvorila procese jačanja državnih institucija, stranku koju stranci doživljavaju kao odgovornog partnera i koja nije sklona avanturizmu. Politički avanturizam može gurnuti državu u sunovrat. Toga smo imali i previše u protekle četiri godine na državnom nivou. Taj period je pokazao da bez dovoljno jake SDA i njenih kadrova na najvišim državničkim funkcijama, procesi izgradnje države stagniraju. Svaki put kad SDA nije dobro prošla na izborima, slijedilo je loše vrijeme za Bosnu i Hercegovinu. Desilo se to na izborima 2000. i 2006. godine. Jaka SDA je sinonim za sigurnost  države i naroda.

Na Kongresu SDA je pobjedio gospodin Sulejman Tihić, a sada ste Vi kandidat za člana Predsjedništva. Kako to komentirate i da li je zaista riječ o unutarstranačkoj demokratiji ili je po srijedi nešto drugo?

– Kongres je pokazao i dokazao snagu i demokratski kapacitet SDA. Koja je to još stranka u Bosni i Hercegovini izašla pred svoje delegate sa tri referentna kandidata, koji su se u demokratskom procesu borili za poziciju predsjednika? To možete vidjeti u Evropi i SAD, ali kod nas ne. SDA je to jedina uradila, održala lekciju iz demokratije. Neki su predviđali da ću ja izaći iz stranke, formirati novu stranku… Umjesto toga, ja sam, normalno, ostao u stranci, radio na njenoj afirmaciji i jedinstvu i SDA mi je ukazala povjerenje cijenivši da sam najreferentniji kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Mnogi su potcijenili i mene i SDA. Ja imam jednu vjeru, jednu zemlju, jednu stranku.

Šta vam je gospodin Tihić govorio kada vas je uvjeravao da trebate prihvatiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH? On je dobio podršku SDA da se kandiduje za to mjesto, ali je odustao i nije smio izaći na izborni megdan gospodinu Silajdžiću?

– Nije me uvjeravao, podrazumijevalo se da prihvatam sve što mi SDA ponudi, da sam spreman da branim njene boje na bilo kojoj poziciji. Ovo je najteža, i najčasnija pozicija. A što se tiče Sulejmana Tihića, on je sve životne i političke bitke prošao časno. U prvoj utakmici sa gospodinom Silajdžićem, na izborima 2002. godine, odnio je pobjedu. Zatim je izgubio, ali tako je to u sportu i politici, nekad pobjediš, drugi put ne. I Silajdžić je gubio izbore, i od Tihića, i od Alije Izetbegovića, ali i od manje poznatih imena.

Jeste li sigurni u podršku SDA i koliko bi Vaša izborna pobjeda promjenila odnos snaga u stranci?

– Za deset dana sam obišao jedanaest naselja u Bosni i Hercegovini, održao tribine. Svi skupovi su bili jako dobro posjećeni od  našeg naroda, članova i simpatizera SDA.  Narodu treba jedinstvo i sigurnost, a ne podjele. Teren poništava špekulacije. Gdje god sam bio, doživio sam nepodjeljenu podršku.  Imali smo prije četiri godine situaciju kada je jedan dio glasača SDA eksperimentisao glasajući za SDA i tuđeg kandidata. Narod je sada zreliji i takva avantura se sigurno neće ponoviti, jer ulog je država Bosna i Hercegovina i budućnost naše djece. Narod je sazrio i traži zrelu politiku.

Šta bi uradili na poboljšanju ekonomije u BiH?

– Prije svega treba stabilizirati stanje u Bosni i Hercegovini. Sigurnost je preduslov za stvaranje ambijenta koji privlači investicije, kapital. Investicije otvaraju nova radna mjesta. Nova radna mjesta donose dodatnu relaksaciju i novi stepen sigurnosti i omogućavaju još bolji ambijent. Dakle, ostvariti jednu pozitivnu spiralu procesa koji podržavaju jedni druge. U ovom času se osjeća da država nema domaćina. To destabilizira opću sigurnost, a nesigurnost tjera investitore i stvara negativnu spiralu procesa. Nesigurnost se podgrijava zapaljivom retorikom. Prejake riječi ne mogu zamijeniti dijalog, dogovor, akciju. Niti je ko dobio "po prstima" ni "po nosu", a država se poljuljala. Za to vrijeme naši susjedi su mudrom politikom odskočili od nas.

Naši investitori su se uplašili, naši prijatelji u svijetu ustuknuli, a međunarodna zajednica gubi strpljenje s političkim adolescentima. Dok se političari gađaju velikim riječima narod ostaje bez posla, ugrožene su penzije, uvukao se strah i nesigurnost. Da je predsjednik Izetbegović tako radio, do danas bi se raspala Bosna i Hercegovina. Može i mora drugačije. Želim otvoriti unutrašnji dijalog, ali i odgovorno partnerstvo sa međunarodnom zajednicom. Imam lična poznanstva sa prijateljima Bosne i Hercegovine i na zapadu i na istoku. Moj otac ih je pažljivo gradio i oni nisu ohladili. Planiram lobirati kod naših prijatelja u svijetu da svojim autoritetom usmjere svoje biznismene u Bosnu i Hercegovinu. Imamo veliki prostor i šansu, pitanje je samo hoćemo li je znati iskoristi.    Rešad Dautefendić (Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku