hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović: Izetbegović: Nema potrebe da idem u Banjaluku, sa Dodikom mogu sve dogovoriti telefonom

Bakir Izetbegović: Izetbegović: Nema potrebe da idem u Banjaluku, sa Dodikom mogu sve dogovoriti telefonom

27 Jula
16:05 2016

Bakir007Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u razgovoru za N1 govorio o mnogim ključnim pitanjima u političkoj svakodnevnici BiH.Izetbegović je istakao da je SDA jučer bila spremna odgoditi sjednice i skinuti sa dnevnog reda sve tačke za koje HDZ smatra da nisu dovoljno pripremljene.

Mi smo jučer bili spremni nekoliko sjednica odgoditi i skinuti sve tačke s dnevnog reda za koje HDZ smatra da nisu dovoljno pripremljene i da imaju poseban interes. Ipak smo pristali radi dobrih odnosa u koaliciji. Ako zaista postoji problem, mi ćemo ga riješavati. Ne znam čemu bih služio Parlament ukoliko nema preglasavanja, nadglasavanja, tj. kako bi se donosile odluke“, kazao je.

Kada je riječ o problemu sa kladionicama, tj. porezom, Izetbegović je istakao da nedopustivo da rudar koji najteže zaradi svoj hljeb plati porez, a neko ko zarađuje milijarde maraka ne plaća porez.

U ovoj zemlji rudar plati porez koji zaradi na najteže način. Preko milijardu maraka kladioničari uzmu na bazi nečega što je upitno, a da pritom ne plate. To je apsolutno jedna nedopustiva stvar. Ako ćemo tolerisati jedno društveno zlo, hajde da makar izvučemo jedan dio dobrog za građane. Šest mjeseci traju natezanja i preciziranje sadržaja Zakona. Nema nazad i to će biti na Domu naroda. Nadam se da će HDZ racionalno postupiti, da neće pokazati da mu je strateški partner kladioničarski lobi nego SDA“.

“Nad Bošnjacima se dominira u Mostaru”

“Jučer sam imao ponovo sastanak sa ambasadoricom SAD-a, bio je sa nama i gospodin Wigemark. Bošnjaci u Mostaru su imali zagarantovana prava Dejtonskim mirovnim sporazumom i to su vremenom izgubili. Imali su i rotaciju načelnika i to su izgubili. Treba ih razumjeti s obzirom kroz šta su sve prošli nakon rata. Nad Bošnjacima se dominira u Mostaru, tu se mora iznaći neko rješenje koje će popraviti to stanje. Još nije sve izgubljeno, ali se nadam da ćemo nešto postići u narednih par dana”, istakao je Izetbegović.

Na pitanje da li će sa Dodikom imati sastanak, Izetbegović je kazao da nema potrebe da on putuje u Banjaluku jer se te stvari mogu riješiti telefonom ili mailom.

Sve je počelo od toga da preciziramo sadržaj koordinacijskog mehanizma, gdje je za nas neprihvatljivo da hiljade onih koji će biti involvirani – ne žele doći i razgovarati. Za stranu koju predstavlja Dodik je neprihvatljivo da se odluke donose bez njih. Tu smo tražili neki presjek i kompromis. Približili smo stavove, a onda se bez potrebe to iznijelo u javnost; gdje će se sjest, na kojem nivou, kakav će biti sastanak. Ovo rješenje koje smo definisali kroz poruke prijatelja može biti prihvaćeno kroz telefonski razgovor, mail ili pak na sastanku lidera“.

Mi nikoga ničim ne ucjenjujemo. Aranžman je rađen na osnovu reformske agende. Koordinacijski mehanizam je potreban svakome u ovoj zemlji, tako i strani koju predstavljaju Dodik i Cvijanović. Jako smo blizu onome što je prihvatljivo i što otvara mogućnosti svima“, istakao je Izetbegović i dodao:

Ne vidim potrebu da idem u Banjaluku u vezi ovakvih stvari“.

Izetbegović je kazao da je spreman razgovarati o svemu sa Dodikom, ali da on izaziva konflikte koji njemu pomažu da dobije glasove kod određenog dijela glasačkog tijela u RS-u.

Ja sam spreman razgovarati o svemu sa Dodikom. Mislim da Dodik uporno izaziva konflikte koji njemu pomažu da kod određenog dijela glasačkog tijela u RS-u dobiva glasove. Ali, generalno nanosi štetu ne samo BiH, nego svakom građanu u RS. Ne vidim gdje je pozitivan ishod onoga što radi Dodik. Najsiromašniji penzioner u Evropi živi u RS-u, to nije trebalo biti tako. Svi smo mogli daleko napredovati u svemu da nije decenijskog djelovanja Dodika“.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku