hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović : “Dodika čeka sudbina Sadama, Gadafija, Miloševića”

Bakir Izetbegović : “Dodika čeka sudbina Sadama, Gadafija, Miloševića”

26 Septembra
00:04 2016

baki61Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je referendum o Danu Republike u RS inat predsjednika Republike  Srpske Milorada Dodika. On Dodiku predviđa, kako je rekao, sudbinu Sadama Huseina, Moamera Gadafija, Slobodana Miloševića.

Izetbegović filozofski konstatuje da je sutra novi dan, odnosno 26. septembar, i misli da reakcija međunarodne zajednice neće izostati.

“Mislim da će postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milosević prkose i kako to izgleda”, rekao je Izetbegović za regionalnu N1TV.

On smatra da se na ovaj način ne može odnositi prema SAD, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR, PIK-u, a da to, kako je rekao, nema svoje posljedice. Braniće se, kaže, i ustavnopravno uređenje BiH, a međunarodna zajednica će braniti autoritet.

Izetbegović, koji je pokrenuo cijelu priču o zabrani 9. januara kao Dana RS, kaže da su Dodik i oni koji su ga pratili u ovome izašli iz jedne, kako je rekao, zakonske zone u jednu protivzakonitu i protivustavnu poziciju.

Na pitanje šta nakon referendum, Izetbegović kaže:

“Došli smo u jedan novi inat koji prelazi sve granice. Viđali smo to u zadnjih par decenija od srpskih i srbijanskih vođa i vidjeli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa”.

Na pitanje da li očekuje sankcije za organizatore referenduma, predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da reakcija ne može da izostane.

“To je tako eklatantan primjer kršenja Dejtonskog sporazuma, suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja Krivičnog zakona BiH. Samo je pitanje kada će ona uslijediti i kakva će biti”, rekao je Izetbegović.

On smatra da Milorad Dodik vodi sebe i one za sobom u izolaciju.

Izetbegović je prokomentarisao i današnju izjavu predsjednika RS, koji je kazao “da oni koji žele hapsiti mogu uhapsiti cijeli referendum”.

“Ne može se hapsiti cijeli referendum, ali mogu oni koji su narod nagovorili da idu u tom smjeru”, rekao je Izetbegović.

(Kliker.info- Tanjug)

Podijeli

2 0 komentara

  1. mehmed
    mehmed 26 Septembra, 01:53

    Bosna je stvorena na kriminalu islamskog ekstremizma i prema tome taj ustav ne vredi braniti jer se samim tim brani i kriminal a to onda jos vise ugrozava BiH i dovodi do raspadanja drustva..

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku