hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović: Ako ne ispunim obećano, povući ću se iz politike/Moj otac i danas bi podržao Tihića

Bakir Izetbegović: Ako ne ispunim obećano, povući ću se iz politike/Moj otac i danas bi podržao Tihića

29 Septembra
08:54 2006

Tokom kampanje korištena je i podrška koju je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović dao Sulejmanu Tihiću na prošlim izborima. Ima mišljenja da to nije uredu, dok, s druge strane, ima mnogo onih koji smatraju da bi Tihić i danas dobio Izetbegovićevu podršku? Šta mislite o tome?

– Narod zna da je govor Alije Izetbegovića, koji je ovih dana emitiran na SDA skupovima, star četiri godine, da je to mišljenje koje je rahmetli Izetbegović imao o svom dugogodišnjem saradniku Tihiću. Dopušteno je i korisno ljude podsjetiti na to mišljenje.
Pretpostavljam da bi moj otac i danas dao podršku Tihiću, jer je u protekle četiri godine napravljen dobar posao u jačanju BiH slabljenjem entiteta. Urađene su vanredno važne reforme i promjene. Ustavne promjene, nažalost, nisu usvojene i mislim da bi se Alija Izetbegović čudio nad naivnošću pojedinih bošnjačkih političara i intelektualaca koji su dali autogol i još se tome i raduju.
Da su ustavne promjene usvojene, Dodikova priča o referendumu i otcjepljenju RS bila bi smiješna, a sporazum o specijalnim odnosima RS sa Srbijom protivustavan.

Kako procjenjujete izborne rezultate svoje stranke u mandatima poslanika, a kako za kandidata za člana Predsjedništva BiH?

– Poslanički kandidati SDA nemaju jaku konkurenciju, mislim da će proći veoma dobro na izborima. A predsjednik Tihić ponovo se suočava s veoma jakim rivalom, dr. Silajdžićem. Neće mu biti lako, ali vjerujem da će pobijediti s boljim skorom nego 2002. godine.

Za brojne glasače SDA jedan od elemenata prilikom odlučivanja da daju svoj glas najjačoj bošnjačkoj stranci jeste i priča o navodnoj postizbornoj koaliciji sa SDP-om. Bošnjaci vole SDA, ali je pitanje da li bi voljeli tu partiju ako je s njom SDP. Hoće li biti postizborne koalicije sa SDP-om?

– Prema svemu sudeći, SDP će imati loš izborni rezultat, a stabilne vlade prave se s jakima. Pored toga, među simpatizerima i članovima SDA prisutno je veoma loše sjećanje na vladavinu Alijanse za promjene, koja jeste bila kratka, ali ponižavajuća za Bošnjake. Dakle, šanse za koaliciju SDA-SDP su male.

Sulejman Tihić, s razlogom, bio je više okrenut vlastitoj promotivnoj predizbornoj kampanji, dok ste Vi, zasigurno, prvi čovjek stranačke kampanje. Veoma ste mnogo obećali glasačima kada je u pitanju izgradnja novih objekata i otvaranje radnih mjesta? Hoćete li to moći ostvariti i kako?

– Politikom se bavim 16 godina, tri puta izlazio sam na izbore i ovo je prvi put da dajem ovakva obećanja. Činim to jer sam uvjeren da bh. privredu konačno očekuje pozitivna spirala procesa koji se međusobno podržavaju i dopunjavaju – ulazak stranog kapitala otvara investicije i zapošljava ljude. To relaksira socijalne tenzije i popravlja sigurnosnu situaciju u zemlji, što zatim ohrabruje još jači ulazak stranog kapitala u zemlju.
Samo u Sarajevu u ovoj i sljedećoj godini otpočet će gradnja raznovrsnih objekata u koje je investiran strani kapital ili kapital inozemnih banaka u vrijednosti većoj od dvije milijarde maraka.
U koridor 5C, u izgradnju energetskih objekata te izgradnju raznih drugih sadržaja širom BiH bit će investirano nekoliko milijardi godišnje. To je taj mali bosanski "new deal" koji će pokrenuti sve ostalo!
Preduvjet je, svakako, pobjeda probosanskih snaga na nedjeljnim izborima, stvaranje jakog patriotskog fronta predvođenog SDA, koji će imati snagu da zaustavi ofanzivu "referendumaša", održi stabilnost u zemlji i otvori prostor za daljnja inozemna ulaganja.

Šta ako se to, ipak, ne desi?

– Ako narod pokloni povjerenje SDA, a pozitivni scenarij koji prognoziram se ne ostvari, smatrat ću svojom obavezom da napustim politiku i da se više ne kandidiram na izborima.

Opasnost po Bošnjake još nije prošla

– Pozivam građane da izađu na izbore, da u jednom danu, jednim svojim naporom, ojačaju političke snage koje se bore za cjelovitu, prosperitetnu, evropsku BiH. Meša Selimović kazao je za Bošnjake da, kada povjeruju da je opasnost prošla, postanu spavači. Opasnost nije prošla.
Međunarodna zajednica uskoro će dramatično smanjiti svoj utjecaj i prisustvo u BiH, djelioci Bosne će se aktivirati, mi ne smijemo biti spavači.
Ovo su najvažniji poslijeratni izbori. Izlazak, odnosno neizlazak birača na ove izbore odredit će budućnost BiH.

 

Razgovarao: Sead NUMANOVIĆ

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku