hamburger-icon

Kliker.info

Bakir Izetbegović : Poručujem da ću sam, ne čekajući druga dva člana Predsjedništva, otići na Kazane i odati počast srpskim žrtvama !

Bakir Izetbegović : Poručujem da ću sam, ne čekajući druga dva člana Predsjedništva, otići na Kazane i odati počast srpskim žrtvama !

28 Maja
21:22 2016

Bakirsamit21Svi smo pravili greške i danas je put da to priznamo i prihvatimo i da pomognemo ljudima na Balkanu da ne odlaze odavde, poručio je predsjedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović na Summitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope.Izetbegović je konstatirao da proces pomirenja, normalizacije odnosa i suradnje ide u pravom smjeru, ali ne dovoljno brzo.

„Ide uzlaznom linijom, sa padovima i usponima, ali trend je jasan i on je pozitivan“, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, susreti poput procesa Brdo Brioni, na kojem sudjeluju, kako je rekao, odgovorni ljudi sa kapacitetom da prevaziđu nesuglasice i spremni da iskreno kažu šta imaju, potpomognuti liderima iz biznisa, predstavljaju neodvojivu stvar „jer je biznis temelj za vođenje politike“.

„To je put da te krize prevazilazimo“, ocijenio je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao da su korijeni nepovjerenja teško izlječivi, da svi imaju razloge za nepovjerenje, naročito u posljednjih sto godina, ali da je potrebno napraviti pozitivnu spiralu.

„Potrebno je napraviti intenzivan i iskren kontakt, da se ispoštuje data riječ, da se prepoznaju problemi drugih i biti lider, a ne robovati emociji vlastite etničke grupe i birača“, rekao je Izetbegović.

On je dodao da nije hrabrost kriviti druge za sve, kao što to rade balkanski lideri.

„Treba kazati istinu, što više se približiti istini, kako je drugi vide, i potruditi se da se takve stvari više ne ponove. Treba da gradimo infrastrukturu i privredu, da ubrzamo svaku vrstu komunikacije, da idemo naprijed po standardima EU i NATO“, zaključio je Izetbegović.

Izetbegović je također rekao kako jepostojala ideja da sva tri člana Predsjedništva BiH zajedno obiđu stratišta pripadnika sva tri naroda, ali to nije realizirano.Evo ja poručujem da ću sam, ne čekajući druga dva člana Predsjedništva, otići na Kazane i odati počast srpskim žrtvama – istakao je Izetbegović.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku