hamburger-icon

Kliker.info

Bajrović ponovo prozvao Izetbegovića : “Opstanak zemlje nije nikad nije više bio u pitanju kao sada”

Bajrović ponovo prozvao Izetbegovića : “Opstanak zemlje nije nikad nije više bio u pitanju kao sada”

22 Decembra
21:44 2016

Gostujući u emisije Dan uživo na N1 televiziji predsjednik Građanskog saveua BiH Reuf Bajrović je ustvrdio da  Međunarodna zajednica  konačno trebala reagovati u slučaju Mostara.

Razgovarali smo u OHR-u s ciljem da napravimo jednu vrstu pritiska kako bi se održali izbori u Stocu i Mostaru. Potrebno je da proces izbora u Stocu bude transparentan. Stolac nije izolovan slučaj, već je imao opoziciju koja je bila spremna braniti vladavinu prava i zakonitosti“, rekao je Reuf Bajrović.

On je dodao da nada nije strategija, već treba biti realan.

Treba reći da je rješenje imati izbore koji će biti i po nametnutom statutu, a ne nemati izbore nikako jer Mostar nema izbore već 8 godina.”

Dodik – Čović o Ustavnom sudu BiH?

Imaju konstantnu politiku Dodika i Čovića od 2006. godine, do danas pričaju istu stvar. Nameće se pitanje zašto niko s tzv. probosanske strane nije uradio ništa da to spriječi. Smatram da se čovjek ne treba iznenaditi kada čuje nešto novo, jer imaju zajednički cilj koji rade posljednjih deset godina.

Bajrović smatra da treba postaviti pitanje šta su to probosanske snage.

SDA je apsolutno kriva i oko toga je nemoguće pregovarati. Oni ni sebi ne mogu objasniti zašto rade ono što rade. Postavlja se pitanje šta je SDA radila od 1990. godine? Postoje slučajevi gdje su radili kompromise, ali radili i da se probosanska politika razbije i napravi jednakom s tzv. bošnjačkom politikom. Ne može se voditi pod egidom bošnjačkih interesa, jer to daje za pravo Dodiku i Čoviću da pričaju i rade neke stvari“, kazao je gost Dana uživo na N1 i dodao kako je važno vidjeti u Sarajevu ko želi provoditi probosansku politiku, a ko ne, smatra Bajrović.

Pripadnici OS BiH na proslavi Dana RS-a?

To je indikator što je urađeno u Pregledu odbrane. Dali smo sve od sebe da pokažemo javnosti šta je potpisano u Predsjedništvo. Pitamo javno zašto se skladište oružja pravi u Jahorinskom potoku? Izetbegović je pristao i na smanjenje broja vojnika“, rekao je Bajrović.

On je istakao da se Srbija i Hrvatska ozbiljno naoružavaju, dok se BiH razoružava.

Dejtonski sporazum je regionalan samo u svom vojnom dijelu, a on više ne vrijedi jer je taj dio sporazuma ozbiljno narušen. Jedini se mi razoružavamo. Kažem da je ovo katastrofalna politika. Izetbegović je unilateralno odlučio da se mi razoružavamo.”

Pozvao je Izetbegovića da odgovori dva pitanja – zašto je napravio skladište oružja iznad Sarajeva u Jahorinskom potoku i zašto se smanjuje broj pripadnika OS BiH dok se istovremeno Srbija i Hrvatska naoružavaju.

Gost N1 televizije ističe da “opstanak zemlje nije nikad nije više bio u pitanju kao sada”.

Kada se međunarodne okolnosti mijenjaju BiH je uvijek prolazila loše. Svima je jasno da se poredak ponovo mijenja, a na nama je kako ćemo se mi postaviti prema tome, odnosno šta ako neke zemlje odluče mijenjati granice na ovom prostoru. Srbija i Hrvatske su naše bratske zemlje i svojom politikom im trebamo pokazati da ne razmišljaju da se stvaraju neke nove činjenice na terenu. A sada je stoven disbalans. Ne smijemo biti slabi da ne bi prizivali agresiju.”

Svaka elita je refleksija naroda iz kojeg dolazi, kazao je Bajrović.

Narod će opet za dvije godine imati šansu. Ali nisu samo izbori ta šansa, imaju i protesti i stvoriti pritisak na vlast. Mir ne treba uzeti zdravo za gotovo. Moramo biti oprezni, budni i spremni da se politički i na svaki način mobilizujemo da bi se mogli odbraniti. To je prirodno. To nije ratno huškanje, već racionalna politika. Nema zemlje, i koje su članice NATO-a, koja se ne pokušava spremiti za bilo šta.”

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku