hamburger-icon

Kliker.info

Bajramska čestitka reisa Kavazovića : Trebamo se odmaknuti od oholih i umišljenih, od imitatora i neznalica

Bajramska čestitka reisa Kavazovića : Trebamo se odmaknuti od oholih i umišljenih, od imitatora i neznalica

14 Oktobra
14:40 2013
Povijest nas uči da bilo kakvo ljudsko postignuće nije moguće ostvariti bez ozračja povjerenja, mira, mudrih odluka, dobre komunikacije i otvorenosti za razgovor. Čini mi se prikladnim da u ovom mubarek danu pozovem na nužnost uljuđenog razgovora o svim teškim pitanjima u našoj domovini i zajednici – poručio je danas u bajramskoj čestitki reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.On je povodom Kurban-bajrama poručio da je svijet koji poznajemo izgrađen na temeljima vjere. To su, kazao je, temelji koji traže od nas da discipliniramo sami sebe, očistimo svoju dušu, te oplemenimo svoje srce uzvišenim principima velikodušnosti, ljubavi, bratstva, milosrđa, praštanja i poštivanja drugih.

– Uime vjere trebamo se odmaknuti od oholih i umišljenih, od imitatora i neznalica koji drže da su vlasnici duhovnih istina. Mi bosanski muslimani moramo dobro gledati kuda idemo i ko nam u susret dolazi. Naša odgovornost za našu duhovnu tradiciju počinje odmah tu ispred naših nogu – naglasio je reis Kavazović.Podsjetio je da je danas 9. zul-hidže, dan Arefata, u kojem hadžije iz svih dijelova svijeta privode kraju obrede hadža. Istaknuo je da su stigli tamo u dolinu Mekke da obnove svoj zavjet na pokornost Uzvišenom, te polože svoju ruku na Crni kamen u znak dosljednom slijeđenju Allahove riječi i riječi Njegova poslanika a.s.- Svima nama potrebno je puno volje i truda da uberemo plodove života, dunjalučke i ahiretske, onoliko koliko je uložila Hadžera u traganju za vodom života, oslanjajući se na Boga, svoju volju i um – ustvrdio je on.

Poručio je da u ovom za muslimane mubarek danu iz srca moli Milostivog Gospodara da svima podari svoj blagoslov.- Molimo ga za oprost nama i našoj braći i sestrama koji nas pretekoše u vjeri i za dobro našim narodima i domovini. Svim ljudima u BiH želim dobro, mir i sreću, a muslimanima u domovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori od srca želim Bajram šerif mubarek olsun – zaključio je reis Kavazović u bajramskoj čestitki.Povijest nas uči da bilo kakvo ljudsko postignuće nije moguće ostvariti bez ozračja povjerenja, mira, mudrih odluka, dobre komunikacije i otvorenosti za razgovor. Čini mi se prikladnim da u ovom mubarek danu pozovem na nužnost uljuđenog razgovora o svim teškim pitanjima u našoj domovini i zajednici – poručio je danas u bajramskoj čestitki reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.On je povodom Kurban-bajrama poručio da je svijet koji poznajemo izgrađen na temeljima vjere. To su, kazao je, temelji koji traže od nas da discipliniramo sami sebe, očistimo svoju dušu, te oplemenimo svoje srce uzvišenim principima velikodušnosti, ljubavi, bratstva, milosrđa, praštanja i poštivanja drugih.- Uime vjere trebamo se odmaknuti od oholih i umišljenih, od imitatora i neznalica koji drže da su vlasnici duhovnih istina.

Mi bosanski muslimani moramo dobro gledati kuda idemo i ko nam u susret dolazi. Naša odgovornost za našu duhovnu tradiciju počinje odmah tu ispred naših nogu – naglasio je reis Kavazović.Podsjetio je da je danas 9. zul-hidže, dan Arefata, u kojem hadžije iz svih dijelova svijeta privode kraju obrede hadža. Istaknuo je da su stigli tamo u dolinu Mekke da obnove svoj zavjet na pokornost Uzvišenom, te polože svoju ruku na Crni kamen u znak dosljednom slijeđenju Allahove riječi i riječi Njegova poslanika a.s.- Svima nama potrebno je puno volje i truda da uberemo plodove života, dunjalučke i ahiretske, onoliko koliko je uložila Hadžera u traganju za vodom života, oslanjajući se na Boga, svoju volju i um – ustvrdio je on.Poručio je da u ovom za muslimane mubarek danu iz srca moli Milostivog Gospodara da svima podari svoj blagoslov.- Molimo ga za oprost nama i našoj braći i sestrama koji nas pretekoše u vjeri i za dobro našim narodima i domovini. Svim ljudima u BiH želim dobro, mir i sreću, a muslimanima u domovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i bošnjačkoj dijaspori od srca želim Bajram šerif mubarek olsun – zaključio je reis Kavazović u bajramskoj čestitki. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku