hamburger-icon

Kliker.info

Bajramska čestitka reisa Kavazovića : Ne trebamo se plašiti jedni drugih !

Bajramska čestitka reisa Kavazovića : Ne trebamo se plašiti jedni drugih !

23 Septembra
12:45 2015

reiss4445Ovih dana svjedočimo stradanju mnogih ljudi: djece, žena i muškaraca. Eto nam prilike da im pomognemo, da u njihovu nevolju unesemo olakšanje i radost i da na najljepši i najplemenitiji način ispunimo smisao hadža i kurbana, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazović u čestitki povodom Kurban-bajrama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Muslimani danas obavljaju najvažniji obred hadža: borave na Arefatu. I oni na tome odabranom mjestu, i mi u našoj domovini, i muslimani širom svijeta, iščekujemo sutrašnji dan. Danas i večeras naše porodice i naše domove polahko obuzima radost Bajrama, blagost, smirenost i sigurnost koje ga prate. U ovim odabranim trenucima prisjetit ćemo se da hadž doslovno znači kretanje i napor da se nešto savlada. Hadž je kretanje ka Allahu, napor da se savladaju ljudska oholost, strast i pohlepa. U tome našem kretanju kurban nas podupire i približava našem Stvoritelju i Njegovoj milosti”, istakao je Kavazović.

Naglašava da se muslimani u vrijeme kurbanskog bajrama prisjećaju da je požrtvovanost sastavni dio ljudskog života.

“Bez truda i napora nema kretanja naprijed, a bez kretanja bi čovjek i ljudski rod iščezli. Hadž je naš podsjetnik na to kretanje, na napor u potrazi za novom svrhom i izvorom života. U tom kretanju (hadžiluku) i žrtvi (kurbanu) razaznajemo i čovjekovu suštinu: to je putnik koji se, stalno putujući iz mjesta u mjesto, hrabro i odlučno priprema za posljednje putovanje – na Ahiret”, kazao je Kavazović.

Prema njegovim riječima, hadž predstavlja bliskost koju hoćemo da postignemo u velikoj ljudskoj porodici.

“U toj porodici svi se držimo zajedno. Svi smo djeca jednih roditelja, svi imamo jedan dom, svi smo braća i sestre i ne bi trebalo da se plašimo jedni drugih. Adem i Hava su naši roditelji, Ibrahim, a.s., naš duhovni otac, a Kaba naš zajednički dom. U tu porodicu unosimo radost. Nemojmo patnju. Jer, i radost i patnju sami biramo. Ovih dana svjedočimo stradanju mnogih ljudi: djece, žena i muškaraca. Eto nam prilike da im pomognemo, da u njihovu nevolju unesemo olakšanje i radost i da na najljepši i najplemenitiji način ispunimo smisao hadža i kurbana”, poručio je Kavazović.

U ovom danu su, naglašava, naše misli s našim hadžijama u Mekki. “Molimo Allaha, dž.š., da im primi u dobra djela njihove ibadete na najodabranijim mjestima na zemlji. Muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori čestitam Kurban-bajram, uz želju da ga provedu u radosti sa svojim porodicama, komšijama i prijateljima. Bolesnima i muhadžirima želim da Bajram donese olakšanje. Bajram šerif mubarek olsun!”, rekao je Kavazović.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

 1. Tripolski Janos 33˝
  Tripolski Janos 33˝ 24 Septembra, 03:50

  Pitanje postanka u Kuranu se referira na sjeme a ljudski dopisano iz Židovske religije Adam i Ahava(ljubav)bi potenciralo da je čovječanstvo nastalo u ljubavi Meleka i zemljanke(što ne bi bilo točno)
  Zahtjev za potrebom početka nije nužno potreban za potvrđivanje Islama a tako preneseno bi se moglo priupitati zašto Židovstvo nema dodirnih točaka sa Islamom.Logička istina bi bila da je prvostupanjska istina potvrđena od Alaha zatim Meleka pa potom Muhameda a sve ostalo je upitno.Mora se uzeti u obzir tadašnji stupanj ljudske svijesti da objasni viđeno i doživljeno.
  Kuran stavlja naglasak na učenje i čitanje pa se postavlja pitanje zabrane jesti sa drveta spoznaje.
  U Islamu nema nepoznanca o ženskoj anatomiji ugrađeno u religiju(zakonik)pa bi bila šteta toliko znanje kvariti postankom od rebra.
  Svaki original je bolji nego bilo koja kopija.Hađ se obavljao da se učvrste plemenski savezi i izvršila pomirenja.U tim pomirenjima izgubio se original.
  Tripolski Janos

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku