hamburger-icon

Kliker.info

Bahatost ruskog investitora : Svjetski multimilijarder Deripaska uhvaćen u krađi struje

Bahatost ruskog investitora : Svjetski multimilijarder Deripaska uhvaćen u krađi struje

07 Marta
05:59 2014

Deripaska1Multimilijarderu svjetskog glasa, Olegu Deripaski je isključena struja u raskošnom ljetnjikovcu na crnogorskoj obali jer se “na divlje” prikopčao na mrežu i potrošio električnu energiju vrijednu, prema medijskim informacijama, više desetina hiljada eura.Ovaj slučaj, čini se, predstavlja samo logičan nastavak bahatog ponašanja ruskog investitora koje ne bi bilo moguće da za to nije dobio mig crnogorskih vlasti.Kotorska Elektrodistribucija je isključila struju gradilištu na rtu Platamuni jer je investitor, kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske, neovlašćeno preuzimala električnu energiju. U domaćim medijima se navodi da je, u medjuvremenu, ovaj multimilijarder svjetskog glasa potrošio struje u vrijednosti od 40 hiljada eura.

“Čim se steknu uslovi, odnosno kupac plati obračunatu neovlašćeno preuzetu električnu energiju i podnese kompletnu dokumentaciju za dobijanje gradjevinskog priključka, ili za priključenje na mrežu nekog od već izgradjenih objekata na toj lokaciji, biće uspostavljeno napajanje”, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.
U mnogim državama ovaj slučaj bi bio kompromitantan za glavnog aktera, naročito ako se radi o ličnosti globalne reputacije, a imajući u vidu istoriju njegovog boravka i angažmana u Crnoj Gori i poseban tretman koji je uživao skoro deceniju, i za samu Vladu.

“Jedna poslovica govori da se sličan sličnom raduje. Na žalost u Crnoj Gori je to tako. Mi imamo slučaj sa gospodinom Deripaskom koji je skoro do jučen bio postavljen kao strateški investitor , kao spasilac Crne Gore , kao spasilac KAP-a, kao jedan od globalnih lidera na tržištu aluminijuma iako je i tada bilo jakih indicija o kakvoj se prirodi posla radi i o kakvim se ljudima radi.Ja ovu njegovu krađu struje po pitanju vile ne bih dramatizovao obzirom da smo već imali jednu dramatičniju situaciju oko krađe struje u KAP-u. Ako mogu da se kradu milioni kilovata ne znam zašto bi bio toliki problem oko jednog, dva ili deset kilovata. Šalu na stranu, i jedno i drugo je prosto katastrofalno za Crnu Goru”, kazao je privrednik i funkcioner opozicione Pozitivne Crne Gore, Goran Djurović.

Goran Djurović podsjeća na privatizaciju podgoričkog Kombinata aluminijuma kojim je Oleg Deripaska gazdovao od 2005. do prošlog ljeta kada je ovo, nekad najveće preduzeće u Crnoj Gori, konačno bankrotiralo sa 360 miliona eura duga što je dvostruko više od njegove ukupne vrijednosti. U medjuvremenu, ruski oligarh je uživao brojne pogodnosti koje mu je omogućavala crnogorska Vlada kroz razne subvencije, garancije, oprost dugova, a sve na račun gradjana Crne Gore.

Sada, nakon svega, ruku ovog multimilijardera domaći mediji ponovo zatiču u “tegli pekmeza”.
“On je bio čovjek koji je bio u milosti vlasti dok je trajalo njegovo poslovanje u KAP. Njemu je u to vrijeme kao i ostalim tajkunima u Crnoj Gori bilo dozvoljeno sve, da se gradi bez građevinske dozvole, da se krade struja, da se krade voda i da se sve to skupa ništa ne plaća. Čak bi mu bilo dozvoljeno da nikada ne nabavi građevinsku dozvolu zato što je to privatni objekat nikada nema upotrebnu dozvolu i bog zna kada da napravi legalan priključak struje. Sve  bi to tako išlo da se sa KAP nije desilo ovo što se desilo”, kaže novinarka dnevnika “Dan”, Jadranka Rabrenović.

Ruski multimilijarder, Oleg Deripaska nedaleko od Budve, na 25 hiljada kvadrata gradi luksuzni rezidencijalni kompleks koji čine dvije velike palate i desetak manjih vila obložene bijelim mermerom, od ukupno dvije hiljade kvadrata ali struju potrošenu na gradilištu nije plaćao.Da je ljubav sa Vladom Crne Gore potrajala, Deripaskin medeni mjesec u Crnoj Gori bi i dalje trajao.
“Problem je u tome što građani Crne Gore duguju EPCG više od 120 miliona eura za struju. Najveći dug je građana koji imaju najviše para. EP ali ne samo oni nego i banke, vodovod i druge slične institucije svi kažu da su im najurednije platiše penzioneri. Penzioneri odlično znaju da sa svojih 200 ili 300 eura moraju da plate jer ako ne plate jedan račun oni ga više nikada neće moći platit jer nemaju od čega. Ovi koji su navikli tranziciono da dolaze do para oni nikada nijesu ništa plaćali i zato su došli do para”,  kaže Jadranka Rabrenović. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku