hamburger-icon

Kliker.info

Baden : Pregovori o Kosovu definitivno propali

Baden : Pregovori o Kosovu definitivno propali

28 Novembra
21:08 2007

Trodnevni pregovori o statusu Kosova izmeðu čelnika Srbije i kosovskih Albanaca završili su bez sporazuma, rekao je u Badenu kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu, prenijele su svjetske agencije."Žao mi je što moram reæi da nije postignut sporazum sa Srbijom", rekao je Sejdiu nakon zadnjega kruga razgovora između Srba i kosovskih Albanaca koji je poèeo u ponedjeljak popodne u austrijskim toplicama Baden, južno od Beèa."Neovisnost Kosova početak je i kraj procesa za narod Kosova", dodao je. "Ne možemo reæi točno kada" će neovisnost biti proglašena, "ali bit će vrlo brzo", rekao je Sejdiu. "Naša je želja stvoriti demokratsku državu" poštujući "najviše europske vrijednosti", ustvrdio je dodavši da će u novoj državi "svi državljani biti ravnopravni, a posebna pozornost bit će posvećena manjinama".Budući kosovski premijer Hashim Thaci dodao je da razgovori između Srba i kosovskih Albanaca završavaju danas. "Ali mi ćemo poštivati kalendar do 10. decembra". UN je odredio da do toga roka pregovori o statusu Kosova moraju završiti te da pregovaračka trojka u kojoj su ruski, američki i europski pregovaraèi tada mora podnijeti izvještajTijekom trodnevnih pregovora posrednici iz Europske unije, Rusije i SAD-a nisu uspjeli približiti stajališta dviju strana. Srpski čelnici zadnja su dva dana ponavljali ponudu za "širokom autonomijom" za Kosovo unutar granica srpskog teritorija. Ideju koju je detaljno iznio predsjednik Boris Tadić izaslanstvo iz Prištine smjesta je odbacilo. Pregovarači s Kosova žele isključivo nezavisnost, koju su predvidjeli proglasiti neposredno nakon 10. decembra. Srbija je ustrajala na tome da se pregovori nastave i nakon isteka toga roka, dok je kosovski predsjednik nakon sastanka jasno rekao da Priština neće pristati na nove razgovore.   

Tadić: Srbija će "poništiti" svaku odluku o neovisnosti Kosova     Srbija će "poništiti" svaku odluku kosovskih Albanaca o mogućoj neovisnosti Kosova, najavio je u srijedu srbijanski predsjednik Boris Tadić po završetku trodnevnih, bezuspješnih pregovora u austrijskim toplicama Badenu.Srbijanski predsjednik obećao je da æe se

Beograd  suzdržati od svakog nasilja. Srbija zasad priznaje isključivo legitimnost rezolucije (1244) Vijeća SIGURNOSTIi UN-a iz 1999. godine kojom se Srbiji priznaje teritorijalni integritet i njezin suverenitet nad Kosovom, njezinom pokrajinom, rekao je  Tadić.  (Kliker.info/Hina)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku