hamburger-icon

Kliker.info

Babo uskoro na slobodi: Fikreta Abdića zovu i iz SDP-a i SDA!

Babo uskoro na slobodi: Fikreta Abdića zovu i iz SDP-a i SDA!

03 Juna
04:46 2011

Krajina "gori" kako se bliži 7. juni, dan kada osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić puni dvije trećine boravka u pulskom zatvoru i stječe uvjete za prekid izdržavanja kazne. Tenzije zbog mogućeg Abdićevog izlaska iz tamnice, ako sam pristane ili ako ga oslobode hrvatske institucije, sve su jače.

Odluka 7. juna             Rifet Dolić, predsjednik DNZ-a BiH, kaže da "Abdić neće tražiti milost od hrvatskih vlasti", ali ističe i da je druga mogućnost da ga oslobodi upravnik zatvora, hrvatsko pravosuđe, Vlada Hrvatske ili hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Dolić, ipak, dodaje i da ne zna hoće li se tako što i desiti.- Fikret Abdić nikada nije decidno rekao šta će raditi nakon izdržane kazne. Ali, motiviraju ga pozivi velikog broja Krajišnika, bez obzira na političke opcije, da se vrati, pomogne "Agrokomercu" i dadne optimizam i energiju – kaže Dolić.

On dodaje da "Babu" zovu ne samo pristalice DNZ-a nego i SDP-a i SDA, dakako ne putem stranačkih organa, nego to čine pojedinci iz tih stranaka. Dolić samouvjereno tvrdi i da je Abdić u izvrsnoj mentalnoj i psihofizičkoj kondiciji te da će on "u svakoj varijanti ove godine sigurno biti na slobodi". S druge strane, boračke organizacije nekadašnjeg Petog korpusa Armije RBiH ujedinjuju se u stavu da 7. juna "dočekaju" Abdića u Velikoj Kladuši ili na graničnom prijelazu u BiH ukoliko doček organiziraju i pristalice kladuškog "Babe". Tako bi se opet sudarile dvije nepomirljive krajiške grupacije koje su u međusobnim sukobima izgubile 4.000 života.

Policijska zabrana          – Kantonalni savezi Patriotske lige, logoraša USK i demobilisanih boraca održat će skup na istom mjestu i u isto vrijeme gdje budu i pristalice osuđenog ratnog zločinca – kaže Besim Dizdarić iz Patriotske lige.Dodaje da su borci i patrioti Krajine dužni da vođu krajiške secesije i saradnika neprijatelja dočekaju onako kako jednom zlikovcu i priliči, ali naš sagovornik još ne želi preciznije odgovoriti kako bi mogao izgledati taj "doček". No, Dizdarić priznaje i da raspolaže informacijama da će eventualna organizirana okupljanja zabraniti MUP USK zbog mogućih nereda.

Lipovača: On je samo za ekonomije

Kantonalni premijer Hamdija Lipovača smatra da su "biologija i Abdićevo životno iskustvo odlučujući u njegovom eventualnom povratku na političku scenu".- On je čovjek s više od 70 godina života. Nadam se da je dovoljno mudar da ne razmišlja o povratku u politiku, jer bi time učinio veliku uslugu krajiškom narodu. Što se tiče ekonomije, njegova iskustva bi trebalo saslušati. Kamo sreće da se u životu držao samo ekonomije – ističe Lipovača. Dolić je prije nekoliko dana, pred konsultacije u vezi s izborom novog Vijeća ministara BiH, neformalno razgovarao u Predsjedništvu BiH i s nekim međunarodnim službenicima o povratku Fikreta Abdića.- Svi oni se slažu da, bez obzira na ono što se desilo, njegovu kaznu i suđenje, Abdić, ipak, može biti amortizer odnosa u Krajini i u BiH te autoritet s pozitivnim porukama – navodi Dolić i dodaje da su u "ćaskanju" učestvovali i Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i savjetnik Željka Komšića. U reakciji na mogući Abdićev izlazak iz zatvora Almir Tutić, predsjednik Federalnog saveza demobilisanih boraca, kaže da je "Abdić i kada izađe iz zatvora, jedan obični ratni zločinac u rukama Dobrice Ćosića i Slobodana Miloševića".- On treba da ide u penziju, da se brine o unucima. Njegov izlazak ne treba da ima nikakav značaj za Krajinu – kategoričan je Tutić. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku