hamburger-icon

Kliker.info

Avaz odgovorio Udruženju tužilaca BiH : Zašto branite nesposobnog kolegu… !?

Avaz odgovorio Udruženju tužilaca BiH : Zašto branite nesposobnog kolegu… !?

23 Oktobra
18:39 2014

DubravkoC1Povodom reagiranja gospodina Miroslava D. Markovića u ime Udruženja tužilaca BiH, u kojem se, između ostalog, tvrdi da novinari “Dnevnog avaza”, navodno, vode neutemeljenu kampanju protiv tužioca Dubravka Čampare i njegove obitelji, redakcija “Dnevnog avaza” saopćava:
Nisu novinari “Dnevnog avaza” izmislili da su presude u slučaju terorističkog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu (slučaj “Jašarević”), ili u slučaju terorističkog akta na Policijsku upravu u Bugojnu (slučaj “Čaušević”) oborene zbog nesposobnosti, odnosno proceduralnih propusta tužioca Čampare.

Novinari “Dnevnog avaza” dovoljno su obrazovani i dovoljno legalisti te toliko poznaju pravni sistem ove i drugih zemalja da znaju da su tužioci i advokati ravnopravne strane pred sudijom te je profesionalna obaveza novinara da objektivno prenose stavove obje strane na suđenjima!

“Avaz”, također, nije izmislio da postoje krivične prijave za zloupotrebu položaja ili ovlasti i krivotvorenja dokumenata protiv majke tužioca Čampare, odnosno gospođe Rabije Čampare, koje se nalaze u Tužilaštvu Kantona Sarajevo (jedna pod brojem CMS-KTA-73225/14 od 6. avgusta ove godine, a druga iz 2011. godine).Te prijave nisu pisali novinari “Dnevnog avaza”, već uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo, i to protiv gospođe Čampare kao rukovodioca, koja radi na visokoj dužnosti u MUP-u KS iako ima sve uvjete za penziju, a 500 diplomiranih kriminalista nalazi se na birou rada.

Usto, potpuno je tačno da je brat Dubravka Čampare iz Stranke demokratske akcije (SDA) postao zamjenik gradonačelnika Sarajeva i član je Kabineta Bakira Izetbegovića. Isti je i član Sabora Islamske zajednice.Gospodin Marković ne može negirati činjenicu o mnogobrojnim rodbinskim vezama porodice Čampare s vrhom SDA, kao ni podatak da je majka tužioca Dubravka Čampare vršiteljica javne funkcije i da je kao takva uzela veliki novac za navodni prekovremeni rad.

Također, tužilac Čampara je debelo rodbinski i interesno uvezan s brojnim nosiocima javnih funkcija, a članovi njegove najuže porodice su na odgovornim i dobro plaćenim funkcijama u institucijama. Zanimljivo je da se Udruženje tužilaca BiH nije bavilo utjecajem politike na tužioca Čamparu. A taj politički utjecaj je nešto čime su se bavili novinari “Dnevnog avaza” u interesu bh. javnosti.Objavljivanje ovih i drugih nepobitnih činjenica, i pored prijetećeg reagiranja Udruženja tužilaca BiH, koji smatramo otvorenim pritiskom na “Dnevni avaz”, neće uplašiti novinare “Avaza” da u ime javnosti prate rad porodice Čampara, gdje su sva tri njena člana uostalom javne ličnosti i vrše utjecajne funkcije.

Stoga će redakcija “Dnevnog avaza” pismo gospodina Miroslava D. Markovića uputiti svim međunarodnim institucijama za zaštitu slobode medija, kao i Uredu disciplinskog tužioca i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, jer su u pitanju nedopustive prijetnje jednom mediju, a posebna je priča odražava li to pismo stav svih tužilaca i na kojem sastanku i kada su ti stavovi eventualno usvojeni.Jer vrlo je indikativno da u reagiranju Udruženja tužilaca, osim paušalnih ocjena i uvreda, nije naveden niti jedan konkretan primjer, tekst ili informacija u kojoj se objavljuje konkretna neistina na račun porodice Čampara.

Konkretna i argumentirana kritika na račun jednog tužioca ne može se i ne treba generalizirati, a posebna je priča zašto gospodin Marković to čak svodi na ukidanje prava medija da piše i o obitelji jednog tužioca, koja nije anonimna, već je vrlo stranački i javno prisutna i aktivna.Redakcija “Avaza” snažno podržava neovisno pravosuđe i ohrabruje nositelje pravosudnih funkcija da rade svoj posao u najboljem ambijentu društvene podrške.Ali novinari, također, imaju pravo objelodanjivati sve zloupotrebe ili nesposobnosti – naglašavamo – pojedinaca koji djeluju po nalogu pojedinih stranačkih centara, svjesno pokušavaju montirati političke procese i na taj način nanijeti ogromnu štetu časnom i izuzetno važnom poslu koje radi Tužilaštvo BiH i tužioci na svim drugim nivoima.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku