hamburger-icon

Kliker.info

Autoput od Zenice do Mostara bit će izgrađen do 2014. godine

Autoput od Zenice do Mostara bit će izgrađen do 2014. godine

19 Aprila
05:35 2007

Izgradnja koridora 5C bila je tema okruglog stola održanog jučer na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, kojem su se odazvali stručnjaci i naučnici iz cijele BiH, ali i Hrvatske i Slovenije, te predstavnici izvršne vlasti u našoj zemlji, kao i Svjetske banke i Evropske komisije.

 

 

U ulozi naučnog saradnika ovog fakulteta, jedan od uvodničara bio je federalni premijer Nedžad Branković, koji je, analizirajući trenutno stanje u oblasti gradnje autoputa na koridoru 5C i modele finansiranja, ocijenio da je BiH za bržu izgradnju potreban mjenjač brzina.
– To su, prije svega, nove snažne domaće institucije i aktiviranje vlastitih izvora finansiranja. Mi imamo još vlastitih potencijala koje treba aktivirati i pretvoriti u novac bez kojeg nema izgradnje – pojasnio je Branković, koji je mišljenja da koncesiona izgradnja može biti jedan od modela, ali da treba razmotriti sve mogućnosti vlastitog finansiranja.
Erdal Trhulj, direktor Federalne direkcije autocesta, predstavio je model buduće izgradnje i finansiranja autoputa Zenica – Sarajevo – Mostar na trasi koridora 5C. Taj dio koridora, prema najavama, treba biti izgrađen do 2014. godine, a koštat će 2,3 milijarde KM.

 

 

Trhulj je kazao da se mogućnosti finansiranja nalaze u obezbjeđivanju novca za gradnju iz federalnog budžeta, donošenju zakonske regulative za izdvajanje prihoda od autoceste iz cijene nafte i naftnih derivata te kreditnih sredstava.
– Što se tiče sadašnjih radova, očekujemo da će u roku, do kraja ove godine, biti završena dionica od Visokog do Dobrinje. Raspisana je pretkvalifikacija za nastavak izgradnje do Kaknja i osiguran je novac da u novembru bude potpisan ugovor za nastavak izgradnje te dionice kako bi ona bila završena do kraja 2008. – izjavio je Trhulj, najavivši da će u junu početi izgradnja naplatnog mjesta u Jošanici, a da će naplata početi od decembra.

 

 

Direktor Sektora za razvoj "Hrvatskih autocesta" Goran Puž istakao je da su hrvatska iskustva s gradnjom autoputeva izuzetno povoljna.
– No, ja ne mogu nuditi recepte za vašu zemlju, ali ovdje sam da predstavim hrvatski model koji se u zadnjih pet do šest godina pokazao prilično uspješnim – rekao je Puž.

 

 

Dekan Fakulteta za saobraćaj prof. dr. Šefkija Čekić naglasio je da je razmatranje i usvajanje platforme u interesu bržeg i kvalitetnijeg uključivanja BiH u evropski saobraćajni sistem.
– Pozitivni efekti njenog provođenja odrazit će se na poboljšanje životnog standarda i uravnoteženje privrednog razvoja u zemlji – naveo je Čekić. (Dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku