hamburger-icon

Kliker.info

Autobusi iz Šida krenuli drugom rutom : Srbija izbjeglice usmjerila prema Hrvatskoj

Autobusi iz Šida krenuli drugom rutom : Srbija izbjeglice usmjerila prema Hrvatskoj

15 Septembra
23:26 2015

sid12Autobusi koji su prethodnih dana prevozili izbjeglice iz Preševa prema granici s Mađarskom preusmjeravaju se prema Šidu i granici s Hrvatskom, javlja B92 .Reporteru  B92 koji se nalazi u Preševu na jugu Srbije jedan od vozača je rekao da im je naloženo da sve izbjeglice prevoze u Šid. Riječ je o dvadeset autobusa u kojima je oko hiljadu  ljudi.

Blic  pak piše da je vozačima rečeno da se ne zaustavljaju sve dok izbjeglice ne prebace do granice s Hrvatskom. Osim toga, policija je sve autobuse krenuli prema granici s Mađarskom preusmjerila prema Hrvatskoj. Ranko Ostojić, ministar MUP-a u razgovoru za Dnevnik Nove TV kazao je nakon što izbjeglice stignu u Tovarnik da ih ‘tamo ih čeka ono što je sukladno međunarodnim konvencijama, podrazumijeva registraciju, da moramo utvrditi ima li osoba pravo na pomoć ili ne, i na taj način je Hrvatska do sada postupala i ubuduće će.’

Upitan, s obzirom da je to područje minski sumnjivo, što će se poduzeti po tom pitanju kazao je ‘da oni koji riskiraju možda će biti u opasnosti ako krenu tim putem’. Kazao je da je ‘Hrvatska uvijek poštovala temeljne vrijednosti EU, a to je solidarnost. Mi smo prihvatili predložene kvote, čak i nešto veću brojku od toga. To je bila brojka od 550 u odnosu na 40 hiljada i 20 hiljada koji bi trebali biti predstavljeni iz trećih zemalja. Međutim, brojka svih onih koji bi trebali međunarodnu zaštitu narasla je, i iz tog razloga je otvoren novi krug pregovora sa zemljama članicama da se napravi novi raspored.

Po tom novom rasporedu mi bi dobili još 1064 osobe, za koje moram reći da je Hrvatska spremna, da su to brojke koje mi možemo i donijeti i spremni smo i za ono što dolazi i iza toga – nije samo prihvatiti te ljude, već i hi integrirati u zajednicu, osigurati edukaciju i zdravstvenu zaštitu i normalan život.’ Naveo je kako je EU osigurala 6 hiljada eura po svakoj osobi, a nešto veći iznosi kad se radi o ranjivim skupinama, djeci i majkama.

Pomoćnik ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar kazao je u utorak da je hrvatska policija spremna za mogući izbjeglički udar te da sa svojim kapacitetima “može izdržati prvi imigrantski val”.

‘Naš cjelokupni sustav policije broji oko 20 hiljada policajaca, a granične policije oko šest hiljada . Znatni dio policije, koji je inače u redovnom sastavu Policijske uprave Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske je pripreman za prvi udar i sa svojim kapacitetima može izdržati taj prvi mogući migrantski val. Dakle, mi smo pripremili i plansku ispomoć, odnosno preusmjeravanje jednog dijela ljudi iz unutrašnjosti, a isto tako smo angažirali i našu mobilnu jedinicu’, kazao je Sokolar.

Izjava čelnog čovjeka Ravnateljstva policije za nadzor granice uslijedila je nakon najavljenog zatvaranja mađarsko-srbijanske granice i očekivanja da će emigrantski val krenuti preko Hrvatske.

Austrija će pak od ponoći uvesti strože kontrole na svojim jugoistočnim granicama, saopšteno  je iz austrijskog ministarstva unutarnjih poslova.  Austrijski ministar unutarnjih poslova o tom je potezu izvijestio Europsku komisiju, rekao je glasnogovornik ministarstva, dodavši da bi se, ovisno o broju tražitelja azila koji bi pokušali ući u Austriju, odluka postupno mogla proširiti i na druga pogranična područja u zemlji.

“Intenzitet graničnih kontrola održavat će se na razini nužnoj za jamčenje sigurnosti”, stoji u obavijesti Beča Bruxellesu.
Nadzor će se obavljati na granicama prema Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Italiji.

(Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku