hamburger-icon

Kliker.info

Austrijski predsjednik Van der Bellen: Trumpov govor je objava rata EU-u

Austrijski predsjednik Van der Bellen: Trumpov govor je objava rata EU-u

20 Septembra
15:07 2017

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen kritizirao je američkog kolegu Donalda Trumpa zbog govora na Generalnoj skupštini UN-a, ocijenivši da se radi o objavi rata Europskoj uniji.

On je u razgovoru sa novinarima u New Yorku istaknuo da je zabrinut zbog “retrogradnog naglašavanja nacionalnih država” u Trumpovom govoru.

“To ponovno buđenje nacija nije ništa drugo nego objava rata EU-u”, poručuje Van der Bellen, koji je u New Yorku predvodio delegaciju njegove zemlje, u kojoj je i šef diplomacije Sebastian Kurz.

‘Predizborni govor za glasače u provinciji’

On ukazuje da se Europa mora suprostaviti takvim zahtjevima jer zajedno postižu, posebno male države kao što je Austrija, više nego kada bi svatko radio za sebe.

“Ako bih pakosno formulirao, to je bio predizborni govor koji je bio namijenjen njegovim glasačima u provinciji, ali ne format koji se očekivao kao obraćanje više od 190 šefova država i vlada u UN-u”, kritizirao je Van der Bellen, kako prenosi Tanjug.

Naglasio je kako je razočaran i da su svi njegovi sugovornici iz Europe mišljenja da se Iran pridržava u potpunosti sporazuma iz 2015. godine.

“Iran je partner koji poštuje sporazum i taj dojam imam i iz razgovora s predsjednikom te zemlje Hassanom Rouhanijem. Također i predsjednik Francuske Emmanuel Macron dijeli taj stav”, naglasio je šef austrijske države.

On je istaknuo da Trump i njegova administracija nemaju nikakav dokaz da Iran krši sporazum.

Američki predsjednik Donald Trump u obraćanju Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku rekao je da su “otpadnički režimi” prijetnja svijetu, a u govoru je posebno prozvao Iran, Sjevernu Koreju i Venezuelu.

Trump: Iran i Sjeverna Koreja su otpadnički režimi

U svom prvom govoru pred UN-om Trump je rekao da su “suverene i jake zemlje temelj svjetskog poretka” i ponovio svoje predizborno obećanje da mu je “Amerika na prvom mjestu”.

“Otpadnički su režimi prijetnja i drugim zemljama, ali i svojim narodima”, izjavio je Trump i dodao da “takvi režimi pomažu raširenim terorističkim mrežama”.

Kao “otpadničke režime” Trump je naveo Sjevernu Koreju i Iran.

Iran je nazvao “otpadničkom državom” i “korumpiranom diktaturom” čiji je glavni izvozni proizvod nasilje.

“Iskreno, nuklearni sporazum s Iranom sramotan je za SAD. Vjerujte mi. Vrijeme je da nam se cijeli svijet pridruži u traženju od iranske Vlade da okonča svoje težnje prema ubijanju i uništenju”, rekao je Trump.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku