hamburger-icon

Kliker.info

Asocijacije na stravična vremena : Češka policija izbjeglice obilježava brojevima na koži

Asocijacije na stravična vremena : Češka policija izbjeglice obilježava brojevima na koži

03 Septembra
17:25 2015

brojevi7Fotografije iz Češke, na kojima je prikazano kako češka policija numeriše izbjeglice pišući im brojeve na rukama je jako potresan podsjetnik na jedan drugačiji događaj, koji se desio u jednoj drugoj eri, piše BBC.Ipak, vlasti Češke su kazale da su bili apsolutno nesvjesni kontacija sa Holokaustom, kada su Jevrejima bili tetovirani brojevi po ulasku u Auschwitz, najozloglašeniji logor u II svjetskom ratu.

Policija je u Češkom gradu Breclavu numerisala izbjeglice pod obrazloženjem “da se članovi porodice ne izgube u gužvi”.Glasnogovornik policije je kazao da izbjeglice nemaju dokumenata, ne govore engleski ili bilo koji strani jezik, te je to bio jedini način za identifikaciju, što je izazvalo zgražanje NGO sektora Češke.

“Ovo su užasne slike”, kazala je Hana Frankova, šefica legalnog sektora NGO organizacije “Aid to Refugees”.

“To što rade se kosi sa Konvencijom o izbjeglicama, te ih na ovaj način kažnjavaju što su pobjegli bez dokumentacije”, kazala je Frankova za BBC, dodavši da postoji usaglašena procedura za identifikaciju izbjeglica i tražitelja azila.

Češke vlasti sada upućuju izbjeglice u nekoliko policijskih trening centara, gdje će biti smješteni dok ne dobiju odgovor za azil koji traže, što maksimalno može potrajati šest sedmica. Ukoliko im Češka ne ustupi dozvolu za boravak, Dablinska regulativa inicira da se izbjeglice vrate u prvu EU zemlju u kojoj su registrovani. U ovom slučaju, to će biti Mađarska.

BBC još piše da izbjeglice sigurno neće ostati u Češkoj, koja je primila “samo” 884 zahtjeva za azilom ove godine, nego će se pokušati prebaciti u Njemačku, gdje će ih dočekati širom otvorenih ruku, prenos izvor.

“Češke vlasti ih predstavaljaju kao kriminalce, iako imaju novca da plate sve”, kazala je Frankova, ponoviviši da to rade samo zbog činjenice što nemaju dokumente.

U nedavno sprovedenoj anketi, 94 posto stanovnika te zemlje vjeruje da izbjeglice treba vratiti tamo odakle su došli, a drugi dio ispitanika vjeruje da država apsolutno ništa ne treba poduzeti po pitanju izbjeglica.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku