hamburger-icon

Kliker.info

Ashton Carter u Berlinu : SAD daje vojnike i opremu za nove NATO snage

Ashton Carter u Berlinu : SAD daje vojnike i opremu za nove NATO snage

23 Juna
08:09 2015

tenkovi5Sjedinjene Američke Države su obećale da će dati specijalne jedinice, obavještajnu podršku i drugu sofisticiranu vojnu opremu novim NATO-ovim snagama za brzo djelovanje koje bi trebale odvratiti moguće buduće ruske akcije.Američki ministar odbrane Ashton Carter kazao je to tokom posjete Njemačkoj, gdje je održao govor u kojem je optužio Moskvu da pokušava obnoviti sovjetsku sferu utjecaja, prenosi Hina.

“Ne želimo Hladni, a kamoli pravi rat s Rusijom. Ne želimo od Rusije učiniti neprijatelja”, rekao je Carter u govoru u Berlinu.

“Ali budite uvjereni da ćemo braniti svoje saveznike, međunarodni poredak utemeljen na pravilima i pozitivnu budućnost koju nam on svima omogućuje.”

Potaknut ruskom intervencijom u Ukrajini NATO je poduzeo niz mjera, uključujući češće vježbe i uspostavu novih snaga za brzi odgovor (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF).

Američki doprinos

Carter, koji se u Muensteru sastao s evropskim članovima VJTF-a, rekao je da će o američkom doprinosu tim snagama razgovarati s ministrima odbrane NATO-a ove sedmice u Briselu.

Američka podrška uključivat će obavještajnu podršku, pomoć u nadzoru i izviđanju, što se može odnositi na bespilotne letjelice ili letjelice s posadom, kao i specijalne jedinice, logističku podršku i sofisticiranu vojnu opremu.

Carter je kazao da će podrška uključivati i vojni zračni transport te precizno navođena oružja, što može uključivati artiljerijsko oružje, zračnu podršku ili pomorsko oružje.

“To činimo za VJTF jer je SAD duboko predan kolektivnoj odbrani Evrope”, rekao je.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku