hamburger-icon

Kliker.info

Arctic Challenge 2015 : NATO provocira Rusiju, na sjeveru Europe kreće najveća vojna vježba u istoriji !?

Arctic Challenge 2015 : NATO provocira Rusiju, na sjeveru Europe kreće najveća vojna vježba u istoriji !?

25 Maja
20:31 2015

Coldresponse3.jpg: Hver vinter kommer tusenvis av utenlandske soldater til Norge for Œ l¾re om milit¾re vinteroperasjoner. Den norske H¾ren l¾rer bort sine beste overlevelsestriks, og har under ¿velse Cold Response jobbet sv¾rt tett sammen med et kompani

Šest zemalja članica NATO-a i još tri partnerske zemlje počele su u ponedjeljak zajedničku zrakoplovnu vojnu vježbu na sjeveru Europe u kojoj sudjeluje više od 4000 ljudi i više od stotinu zrakoplova.Vježba Arctic Challenge 2015, koja se smatra jednom od najvećih takvih vježbi ikad održanih, odvija se uslijed povećanih napetosti između zapadnih zemalja i Rusije.

Vježbu predvodi članica NATO-a Norveška, a veliki dio vježbe odvija se u zračnom prostoru i u bazama u Švedskoj i Finskoj, zemljama koje nisu članice NATO-a.Očekuje se da će u istom trenutku u zraku biti više od 90 zrakoplova koji su inače stacionirani u bazama Bodo u Norveškoj, Kallax u Švedskoj i u Rovaniemiju u Finskoj. Uz zrakoplove tipa F-16, F-18, Mirage 2000, Eurofighter Typhoon i JAS Gripen, u vježbi će sudjelovati i zračne cisterne te zrakoplovi za nadzor tipa AWACS.

“Cilj vježbe je uvježbavanje postrojbi za provođenje kompleksnih zračnih operacija kroz blisku suradnju partnera NATO-a”, rekao je norveški general Jan Ove Rygg koji predvodi vježbu.U vježbi koja će trajati do 4. juna sudjeluju i SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Nizozemska te nečlanica NATO-a Švicarska.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku