hamburger-icon

Kliker.info

Apsolutno nepredvidiva : Kako je rublja od najgore postala najbolja valuta na svijetu

Apsolutno nepredvidiva : Kako je rublja od najgore postala najbolja valuta na svijetu

12 Aprila
08:19 2015

rublja1Ruska valuta rublja je u prva tri mjeseca 2015. godine prešla iz kategorije najgorih u najbolje valute na svijetu, prevarivši čak i najpouzdanije analitičare u njihovim predviđanjima, ocjenjuje njujorška agencija Bloomberg.

Sunovrat cijena nafte na najniži nivo za posljednjih šest godina i smanjenje kamatnih stopa su, kao raniji uzročnici slabljenja rublje, pali sada u drugi plan, dok je prekid vatre u Ukrajini postao ključni faktor od uticaja na oporavak ruske valute, navodi Bloomberg.

“Nijedna od mojih prognoza u pogledu rublje se nije ostvarila”, izjavio je direktor sektora za trgovinske operacije moskovske investicione kompanije “Veles kapital”, Evgenij Šilenkov u telefonskom razgovoru za Bloomberg.

Šilenkov je, kako piše agencija, prethodno prognozirao da će rublja oslabiti čak 3,6 posto u prvom tromjesečju ove godine. “Ovo je naša realnost, postoji previše različitih faktora koji utiču na rublju. Rublja je apsolutno nepredvidiva”.

Prema mišljenju direktora istraživačkog odjeljenja Komercbanke u Londonu, Simona Kihana-Evansa, investitori treba da se fokusiraju na događanja u istočnoj Ukrajini kako bi procijenili pravac kretanja rublje.

Njegova predviđanja za posljednja četiri kvartala su bila najbliža tome šta se događa na tržištu. On je predvidio jačanje rublje od 3,9 posto u tekućem kvartalu i dobit po osnovu lokalnih obveznica, jer nastavak prekida vatre smanjuje perspektive za pooštravanje sankcija i za dalji sunovrat cijena nafte.

Kako ocjenjuje Bloomberg, kolebanje kursa rublje zadaje velike glavobolje berzanskim analitičarima. Ruska valuta je u prvom tromjesečju ojačala 4,4 posto, iako je centralna banka Rusije snizila referentnu kamatnu stopu za 300 baznih poena, dok je cijena nafte tipa “brent” bila 55,17 dolara za barel, za 29 posto niža u odnosu na prethodni kvartal.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku