hamburger-icon

Kliker.info

Apokaliptično : Kiša meteorita pogodila Rusiju, preko 900 povrijeđenih! (Video)

Apokaliptično : Kiša meteorita pogodila Rusiju, preko 900 povrijeđenih! (Video)

15 Februara
15:15 2013

Nekoliko meteorita palo je jutros na jugu ruske regije Ural 1500 km istočno od Moskve uzrokujući bljeskove na nebu te snažne eksplozije, javlja RT.Zgrade su se tresle, stakla na prozorima pucala, prekinule su se telefonske linije, ispričali su svjedoci dodajući da je eksplozija bila toliko glasna da se činilo kako je istodobno riječ o potresu i udaru groma. Vidjeli su se tragovi dima na nebu te kako gorući objekti padaju na tlo. Neki su pomislili i da je riječ o NLO-ima.

Prema prvi neslužbenim informacijama, objavljeno je da je rusko zrakoplovstvo raketnim plotunom raznijelo meteorit na više manjih dijelova na nadmorskoj visini od 20 km. No, strani mediji javili su da je iz Rusije stigla potvrda kako vojska nije gađala meteorit već da je on sam eksplodirao. I ministarstvo za krizna stanja saopšlo je da u to vrijeme ruska vojska nije intervenirala te da niti jedan avion nije bio na zadatku.L ifenews javlja da je meteorit prvi put eksplodirao na nadmorskoj visini od 55 km te nakon toga još osam puta. Policija je saopštila  da su spasioci otkrili tri mjesta na koja su pala krhotine meteorita, a ruska vojska pronašla je na području Urala krater meteorita promjera šest metara.Oko 950 ljudi tražilo je ljekarsku  pomoć, a 112 ih je hospitalizirano – saopštilo  je rusko ministarstvo unutarnjih poslova. Među njima povrijeđeno  je 84 djece. Dvije su osobe na intenzivnoj njezi. Najviše ozljeda posljedica su razbijenih prozora, a kod mnogih riječ je i o lakšem potresu mozga.
 
Putin traži procjenu
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od ministarstva brzu procjenu štete nastale padom meteorita. Također, naglasio je da je "astronomski aspekt ovog incidenta" od posebne važnosti kako bi se ubuduće spriječile slične nesreće te unaprijed upozorilo stanovništvo.  Oko tri hiljade  građevina u Čeljabinsku je oštećeno uključujući 34 zdravstvene ustanove, 361 školu i vrtić, objavljeno je na gradskim internetskim stranicama. Izračunali su kako je ukupno razbijeno 100 hiljada kvadratnih metara prozorskog stakla. A zanimljivo je da se krhotine meteorita već prodaju putem interneta.Mnogi građani bore se s popravcima razbijenih prozora i strahuju od nadolazeće noći kada bi se temperature trebale spustiti na -14 Celzijevih stupnjeva.
 
Razletio se na komade
 
– Objekt je bio promjera oko jednog metra, težak nekoliko tona i sastavljen uglavnom od željeza. Kad je uletio u atmosferu, razletio se na komade i u tom trenutku eksplodirao – rekao je Valerij Šuvalov iz Instituta geosfere. Ruska Akademija nauka  objavila je da je meteorit bio težak 10 tona prije ulaska u atmosferu.Naučnici još tvrde da meteorit nisu primijetili jer je vjerojatno dolazio iz smjera Sunca te kako instrumenti mogu detektirati samo predmete koji dolaze iz noćnog neba. Neki ruski dužnosnici ustvrdili su da je meteor dio asteroida koji će proći blizu Zemlje danas ili sutra, no naučnici  to uglavnom demantiraju. Tako profesor Fitzsimmons sa sveučilišta u Belfastu objašnjava da se asteroid približava Zemlji s juga, dok je meteorit pogodio sjevernu hemisferu.No, Tatjana Beroševič s opservatorija Pulkovo tvrdi da eksplozija u Čeljabinsku može biti povezana s asteroidom 2012DA14d.
 
Zatvoreni  fakulteti i škole
 
Svijetli bljesak viđen je u regijama Čeljabinsk, Tjumen, Sverdlovsk i Baškiriji te u sjevernom Kazahstanu.Fakulteti , škole i dječji vrtići zatvoreni su na dva dana u Čeljabinsku.Tabloid Lifenews javlja da je barem jedan dio meteorita pao na tlo u Čeljabinsku te prouzročio štetu. Prema prvim izvještajima , zabio se u zid u blizini tvornice cinka što je izazvalo prekid internetskih i mobilnih veza.Ruske vlasti saopštile  su da je na teren izašlo 20.000 spasilaca te tri aviona kako bi istražili šire područje i pronašli sve lokacije na kojima su meteoriti pali.  Iz ureda guvernera regije Ural saopšteno  je da su dobili mnogo poziva ozlijeđenih građana te dojava o štetama na zgradama, prenosi Yahoo. Guverner Čeljabinska izvijestio je da je jedan meteorit pao u jezero kraj grada Čebarkula. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku