hamburger-icon

Kliker.info

Anto Nobilo : Hrvatska će u Hagu biti proglašena agresorom

Anto Nobilo : Hrvatska će u Hagu biti proglašena agresorom

30 Aprila
13:34 2011

Najpoznatiji hrvatski advokat Anto Nobilo, koji je u Hagu branio bivšeg komandanta HVO-a u srednjoj Bosni generala Tihomira Blaškića, kaže u razgovoru za "Dnevni avaz" da će presuda Jadranku Prliću i ostalima iz vojno-političkog vrha takozvane HR "Herceg-Bosne" biti dvostruko gora za Hrvatsku od nedavne odluke u slučaju "Gotovina"!

Popularan vojnik

Presuda za "Oluju", ističe, ima specifičnu težinu, jer je general Ante Gotovina izuzetno popularan vojnik u našem zapadnom susjedstvu, ali da će, pravno i politički gledano, presuda Prliću i ostalima biti daleko teža.- Jer, s jedne strane, najvjerojatnije će biti potvrđen udruženi zločinački pothvat. S druge strane, bit će utvrđeno da su ta djela počinjena u okolnostima međunarodnog oružanog sukoba, to jest BiH, odnosno Bošnjaka, i Hrvatske. Budući da je sukob bio na teritoriji BiH, Hrvatska će tu biti označena kao agresor. Kao što je u slučaju "Gotovina" kazano da se sve dešavalo tokom međunarodnog oružanog sukoba u Hrvatskoj, odnosno da je Srbija bila agresor. S povijesno-političkog stanovišta, presuda Prliću mogla bi biti prilično loša za Hrvatsku – priča Nobilo.

Međunarodni oružani sukob između BiH i Hrvatske, pojašnjava Nobilo, potvrđen je već u nekoliko pravomoćnih presuda u Haškom tribunalu. Između ostalog, na suđenju Dariju Kordiću i Mladenu Naletiliću Tuti… – Tu  se, također, opisuje da su te osobe počinile zločine u dogovoru i organizaciji s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom i drugima. Možda drugačijim terminima, ali taj zločinački pothvat već je opisan i postoji u pravomoćnim presudama. Istina, ne na ovako visokom nivou, jer je sada u pitanju vrh te paradržave "Herceg-Bosne", mada je i Kordić bio potpredsjednik HVO-a i "Herceg-Bosne". Ali, to nije dospjelo do svijesti javnosti – komentira Nobilo.

Rušenje teze

Komentirajući tvrdnje zastupnice Hrvatskog sabora Đurđe Adlešić, koja je pokrenula inicijativu za hitno formiranje stručne grupe koja bi navodno "prikupila argumente za rušenje teze o udruženom zločinačkom pothvatu koji je sijao genocid u BiH", Nobilo ističe da su to najobičnije političke manipulacije usmjerene prema domaćem javnom mnijenju. To je, mišljenja je on, samo obični kvazipatriotizam.- Hrvatska nije stranka u postupku pred Haškim tribunalom. Stranke su Haško tužiteljstvo, okrivljeni i njihovi branitelji. Mi tu ne možemo ništa napraviti – istakao je on, dodajući da u slučaju Prlića i ostalih ima mnogo više dokaza nego za "Oluju".

Tuđman je ilegalno vodio rat u BiH

– Rat u BiH, pravno gledajući, ilegalno su vodili Franjo Tuđman i vrh hrvatske države. Sabor, koji je jedini bio nadležan za upotrebu Hrvatske vojske van granica zemlje, nikada nije donio odgovarajuću odluku u vezi s tim. Deklaracijom o Domovinskom ratu iz 2000. godine, Sabor je samo zaštitio ilegalnu upotrebu Hrvatske vojske. Projekt "Herceg-Bosne" bio je marionetski projekt u rukama vrha HDZ-a i Tuđmana. Cijela "Herceg-Bosna" djelovala je kao agent u ime Hrvatske, jednako kao što su SAO Krajina i pobunjeni Srbi u Hrvatskoj djelovali u ime i za račun Srbije. To vam je isti paralelizam – kazao je Nobilo. Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku