hamburger-icon

Kliker.info

Anthony Fauci upozorava : Nije trenutak da se proglasi pobjeda protiv pandemije

Anthony Fauci upozorava : Nije trenutak da se proglasi pobjeda protiv pandemije

15 Marta
04:49 2021

Anthony Fauci , vodeći američki epidemiolog i savjetnik predsednika Joe Bidena , izjavio je da je optimista povodom mogućnosti da se zemlja može, kako se izrazio vratiti u nekakav vid normalnosti do obilježavanja državnog praznika Dana nezavisnosti.

Mislim da je projekcija o Četvrtom julu sasvim razumna”, rekao je Fauci za Fox News  u danu u kom je govorio za nekoliko američkih medija.

Upozorio je međutim da je u međuvremenu i dalje je potrebno preduzimati mjere predostrožnosti da bi se spriječilo novi talas zaraze.

Fauci je rekao da vjeruje da će SAD imati dovoljno vakcina do kraja maja tako da bi svaki građanin, koji to želi, moći da se vakciniše.Fauci je takođe upozorio na opasnost pandemije u Sjedinjenim Državama – pri čemu je broj slučajeva novooboljelih tokom prethodne sedmice  iznosio između 50.000 i 60.000 dnevno.

 

Tokom gostovanja u programu CNN-a  upozorio je na, kako se izrazio, veliku ranjivost – podsjetivši na porast broja novooboljelih u Evropi povezujući to sa odlukama tamošnjih zvaničnika da ublaže antipandemijske mjere.

To možemo izbjeći. Potrebno je da se što više vakcinišemo“, rekao je Fauci.

Ustvrdio je da se brži tempo vakcinacije može održati, pa čak i povećati, jer se širom SAD-a proces vakcinacije omasovio u zdravstvenim ustanovama i apotekama.

U međuvremenu, guverneri pojedinih američkih država kompanijama su odobrile rad u redovnim okolnostima, a građanima preporučili da više ne nose zaštitu za lice.

Ovo apsolutno nije trenutak da se proglasi pobjeda. Uvijek postoji rizik da se razbukta pandemija”, upozorio je Fauci u izjavi za Fox News.Prema njegovim riječima ublažavanje direktiva o nošenju maski i fizičkom distanciranju je rizično i, kako ih je označio, potencijalno opasno.

 

Fauci je rekao da Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prate razmjere pandemije i tempo vakcnisanja – kako bi uvidjeli da li se i kada mjere ograničenja mogu popuštati.

Fauci je za CNN  rekao da će uskoro biri objavljena nova uputstva o tome da li su i koliko bezbjedna putovanja vakcinisanih građana, njihova okupljanja ili pak smanjenje razdaljine školske djece u obrazovnim ustanovama sa dva na jedan metar.

Fauči je zaključio da (CDC) žele da se adekvatno pobrinu za to – prije objave novih smjernica.

Prethodno je američki predsjednik, tokom prošle sedmice , izjavio da bi sve odrasle osobe – ne samo stariji građani trebalo da imaju pravo na vakcinu od početka maja. Poručio je i da bi se porodice mogle okupljati na manjim proslavama za Dan nezavisnosti.

Sjedinjene Države su u nastojanjima da ubrzaju tempo vakcinisanja građana u okviru kampanje u kojoj je samo u subotu vakcinisano njih 3 miliona.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku