hamburger-icon

Kliker.info

ANKONA: Na kamionu mostarskog “Autoprevoza – Teretni promet” pronađeni mrtvi Azijati s bh. ličnim kartama

ANKONA: Na kamionu mostarskog “Autoprevoza – Teretni promet” pronađeni mrtvi Azijati s bh. ličnim kartama

12 Decembra
00:45 2006

Italijanska policija je u subotu oko 7 sati u  luci Ankona (Ancona) na  kamionu «Autoprevoza – Teretni promet» iz Mostara pronašla tijela dvojice muškaraca azijskog porijekla u dobi između 30 i 40 godina koji su kod sebe imali bh. lične karte, potvrdio je  direktor spomenute špediterske firme Damir Pehar.  Kako je javila agencija HINA, kamion se ukrcao u Zadru u petak, 8. decembra, oko 22.00 sata na motorni trajekt "Zadar", koji saobraćana liniji Zadar – Ankona.

 

Policijska uprava Zadarska navodi da ju je o pronalasku dvojice mrtvih muškaraca prvi u nedjelju obavijestio zapovjednik motornog trajekta "Zadar", a zatim je u kontaktima s italijanskom policijom potvrđena istinitost te informacije. Naknadnom provjerom utvrđeno je da je teretnim vozilom bh. oznaka, u vlasništvu firme "Autoprevoz – Teretni promet» Mostar,  upravljao 22-godišnji zaposlenik, državljanin Hrvatske koji boravi na području BiH.  Nakon obavljene granične i carinske kontrole, on je otputovao u Italiju trajektom "Zadar".

 

 

 

 

                                    Damir Pehar

Po dolasku u Ankonu, nakon izlazne granične i carinske kontrole, koju su obavile italijanske vlasti, vozač je primijetio na prednjoj lijevoj strani priključnog vozila sumnjivo izbočenje na ceradi, što je prijavio špediteru italijanskih vlasti i djelatniku agencije "Jadrolinija", koji je o svemu izvijestio talijansku policiju.  Ona je prilikom otvaranja priključnog vozila pronašla dva beživotna tijela nepoznatih muških osoba, piše u izvještaju PU Zadarske.  U dosadašnjem kontaktu s italijanskom policijom rečeno je da nije utvrđena odgovornost vozača kamiona, a vozilo mu je privremeno oduzeto.  PU zadarska ističe da je navedeni kamion u Hrvatsku ušao u petak, 8. decembra, oko 16.00 sati na Graničnom prelazu (GP) Gorica-Vinjani Donji, a u kamionu i priključnom vozilu nalazila se aluminijska šljaka.  Također je utvrđeno da je na kamionu bila postavljena originalna i neoštećena carinska plomba BiH, ne samo na tom GP, nego  i na GP Zadar, prilikom izlaskom iz zemlje.  Policija navodi da se  vozač kamiona trajektom "Zadar" vratio u Hrvatsku 10. decembra oko 7.00 sati, kao suvozač teretnog vozila hrvatskih oznaka, kojim je upravljao 27-godišnji hrvatski državljanin.  Potom se uputio prema BiH, te je oko 14.00 sati zatečen na GP Vinjani Donji i doveden u Policijsku postaju (PP) Imotski.  S njim je obavljen obavijesni razgovor o okolnostima navedenog događaja, a u razgovoru su potvrđeni navodi italijanske policije. Nakon toga vozač je pušten. Kako saznajemo, vozač kamiona će danas stići u Mostar. U razgovoru za, direktor «Autoprevoza  Teretni promet» iz Mostara, Damir Pehar, kazao je da mu nije jasno kako su Azijati dospjeli na njegov kamion.

– Misim da su se Azijati na moj kamion krišom ukrcali u Hrvatskoj. Naime, policija je utvrdila da je neko otkinuo carinsku sajlu na dijelu između kabine i karoserije,  nakon čega su se Azijati ukrcali, a potom je sajla svezana za kuku na kamionu. Sumnjam čak da ih je neko mrtve ubacio na moj kamion – rekao nam je Pehar. On je odbacio mogućnost da je vozač njegovog kamiona bio umiješan u ilegalno prebacivanje Azijata u Italiju.

– Radi se o veoma mladom čovjeku i ne vjerujem da je on umješan u sve to. Osim toga, njega je ispitivala italijanska policija, prošao je i detektor laži i sigurno ne bi bio pušten na slobodu da je imao ikakve odgovornosti. Mislim da je neko drugi odgovoran za prebacivanje ovih ljudi prema Italiji, odnosno za njihovu smrt – rekao je naš sugovornik. Prema informacijama talijanskih medija, uzrok smrti dvojice “ilegalca” navodno su ispušni plinovi koji su ispunili prostor priključenog vozila u kojima su bile palete aluminija.

 

 

 

 

(Kliker.info)

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku