hamburger-icon

Kliker.info

Ankete u doba pandemije : Šta Amerikanci misle o predsjedniku 100 dana prije izbora?

Ankete u doba pandemije : Šta Amerikanci misle o predsjedniku 100 dana prije izbora?

27 Jula
06:14 2020

Tačno 100 dana do izbora u novembru, više Amerikanaca misli da Amerika ide u pogrešnom smjeru, nego u bilo kom momentu u toku mandata predsjednika Donalda Trumpa.

Nova anketa agencije AP i Centra za istraživanje javnosti NORC pokazuje da način na koji se predsjednik bori protiv koronavirusa podržava samo 32 odsto Amerikanaca. Čak i njegov odnos prema ekonomiji, njegov lični pečat u mandatu, ima smanjenu podršku posljednjih mjeseci.

Čak iako pokuša da se fokusira na trku protiv najvjerovatnijeg protivnika Joe Bidena , na različitim kulturnim temama i porukama o “redu i zakonu”, Trumpove šanse za reizbor biće usko povezane za načinom borbe protiv pandemije i da li će glasači vjerovati da će se zemlja vratiti u normalu pod njegovim vođstvom.

Anketa AP i NORC pokazuje da 8 od 10 Amerikanaca smatra da zemlja ide u lošem pravcu, što je više nego kada je Tramp preuzeo funkciju. Anketa isto pokazuje da 38 odsto Amerikanaca misli da je nacionalna ekonomija u dobrom stanju, što je pad od januara prije pandemije, kada je to mislilo 67 odsto ispitanih.

Bidenova kampanja će posljednjih mjeseci prije izbora biti fokusirana na Trumpa, uvjerena da će bivši potpredsjednik SAD moći da pobijedi, ako izbori budu referendum o tome da li trenutni vrhovni komandant treba da ima još 4 godine fukcije.

“Ljudima je dosta vlade, koja je podijeljena i ne može da radi. Ljudi od Trumpa kao da dobijaju samo neki kolekciju govora koji samo njega zanimaju”, kaže Kate  Bedingfield, zamjenica menadžera kampanje.

Biden  bilježi korist od Trumpovog vođenja borbe protiv pandemije. Na primjer, 3 od 4 Amerikanca podržava nošenje zaštitnih maski, što je Trump prvobitno izbjegavao.

Još jedan test za predsjednika biće u augustu i septembru, jer Trump i njegova administracija pokušavaju da otvore škole, dok je javnost sumnjičava. Anketa pokazuje da se jedna trećina Amerikanaca protivi toj ideji, dok polovina smatra da treba donijeti posebne mjere i preporuke.

Činjenica da su kandidati spriječeni da putuju i drže velike mitinge više ide u korist Bidenu. Trump se oslanja na velike mitinge i prepune arene, a Biden manje. On je posljednjih par mjeseci govorio pred manjim grupama, unaprijed pozvanih gostiju u novinara, i to u blizini svog doma u  državi Delaware.

Oko 38 odsto Amerikanaca podržava način na koji radi predsjednik, što je pad od početka pandemije. Većina republikanaca, 81 odsto ga podržava, ali 68 odsto podržava način na koji se nosi sa pandemijom.

(Kliker.info- Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku