hamburger-icon

Kliker.info

Angelina Jolie i Arminka Helić: Sirijci bježe pred silovanjima i pokoljima

Angelina Jolie i Arminka Helić: Sirijci bježe pred silovanjima i pokoljima

07 Septembra
17:29 2015

AngelinaHelic21Američka glumica i aktivistkinja za ljudska prava Angelina Jolie i zastupnica u Gornjem domu britanskog Parlamenta Arminka Helić, koja je bila izbjeglica iz rata u Bosni i Hercegovini, zauzele su se za hiljade izbjeglica koje dolaze u Evropu sa Bliskog istoga i Afrike, pozivajući vlasti da razluče one koji bježe od krajnjeg siromaštva od onih koji bježe pred ratom.

“Trebali bismo biti svjesni razlike između ekonomskih migranata, koji žele pobjeći od krajnjeg siromaštva, i izbjeglica, koje bježe pred direktnom prijetnjom svojim životima”, napisale su u uvodniku britanskog The Timesa.”Sirijci bježe pred bombama, hemijskim oružjem, silovanjima i pokoljima”, upozoravaju autorice.

Pronaći rješenje za sukobe

Ističu da će problem trajati toliko dugo dok međunarodna zajednica ne pronađe diplomatsko rješenje za sukob u Siriji.”Ne možemo doniranjem riješiti krizu, niti jednostavnim prihvatanjem izbjeglica”, navele su Jolie i Helić.

Kritizirajući svjetski neuspjeh da se riješe sukobi, njih dvije zaključuju da ništa ne govori više o stanju u svijetu od prelaženja ljudi preko granica.

Austrija i Njemačka, koja očekuje da primi 800.000 izbjeglica do kraja godine, otvorile su svoje granice prethodnih dana hiljadama izbjeglica, uglavnom Sirijaca, zadržanih danima u Mađarskoj.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku