hamburger-icon

Kliker.info

Angela Merkel u Sarajevu : Cijela regija može prosperirati samo ako se BiH dobro razvijel

Angela Merkel u Sarajevu : Cijela regija može prosperirati samo ako se BiH dobro razvijel

09 Jula
15:30 2015

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - U Bosni i Hercegovini vidimo probleme koji se moraju prevaziæi i smatramo da su oni posebno komplikovani, ali da cjelokupna regija može prosperirati samo tada ako se Bosna i Hercegovina dobro razvije - kazala je njemaèka kancelarka Angela Merkel na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sastanka sa èlanovima Predsjedništva BiH.  (FOTO FENA/ALMIR RAZIC)

U Bosni i Hercegovini vidimo probleme koji se moraju prevazići i smatramo da su oni posebno komplikovani, ali da cjelokupna regija može prosperirati samo tada ako se Bosna i Hercegovina dobro razvije – kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.Nama je, istaknula je ona, drago što je stupio na snagu Sporazum o stabolizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

– Sada se pred nama nalazi naredni korak, a to je put ka statusu zemlje kandidatkinje i na tom putu imamo zadatak, a to je donošenje reformske agende. Govorili smo o tome da je sprovođenje reformske agende s jedne strane lako, ali s druge strane sa sobom nosi teške odluke. Iz tog razloga smo govorili o tome kako, s druge strane, možemo pokazatu, ukazati na perspektive upravo u suzbijanju nezaposlenosti – kazala je Merkel.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je iskazao istinsko zadovoljstvo jako dobrim međusobnim odnosima.

– Vrlo jasno sam rekao da BiH nije idealna zemlja u kojoj je sve organizirano kako treba, ali je zemlja koja u poređenju sa teškoćama koje je imala, ipak dobro funkcionira i otvara prostor i perspektivu ljudima koji su okrenuti budućnosti da nađu rješenja i omoguće bolji život svima – kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, “previše je stvari koje nas u BiH dijeli da bi se time trebali toliko baviti, ali jednako tako ima puno stvari koje nas spaja, a to je potreba da imamo bolje obrazovanje, da imamo više radnih mijesta, da imamo više pozitivnog pristupa”.

– U tome smo izuzetno zahvalni Njemačkoj i drugim zemljama, a Njemačkoj posebno, na posljednjoj inicijativi koja nam je ponuđena i otvaranju jasne evropske perspektive za BiH. Moja poruka je bila, kao i poruka ostalih članova Predsjedništva BiH, da ostanu uz nas. Da, bez obzira na izazove, nerazumijevanja ponekad, sukobe koje imamo u BiH, ostanu čvrsto, podrže potrebu reformi, ali i političke ličnosti koje su okrenute kompromisu, jer kompromis je ono što je BiH u ovom trenutku potrebno – kazao je Ivanić.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Zna se
    Zna se 09 Jula, 17:27

    Da je republika srpska remetilacki faktor koji cijelu BiH vuce dnu. Zna se da je Covicev hdz podrzava i podgrijava nadanja hrvata da ce i oni jednog dana dobiti entitet tj da ce rasturiti Bosnu i Hercegovinu. Zna se da bi ukidanje, a za to je pravo i po ponasanju srpskih prvaka sa Dodikom na celu i svoj logistici iz Srbije – vrijeme, citav region a najvise Bosna i Hercegovina odahnula. 20 godina negiraju drzavu ciji su sastavni dio. Zlo i naopako – bestraga im usijana glava

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku